Пат работи за Македонија што не ги знаете

Овие пет работи за Македонија најверојатно не сте ги знаеле.

1. Се верува дека во црквите „Св. Богородица Пречиста” во Кочани, „Св. Јован Богорски” и „Св. Горгија Победоносец” во Дебар се чуваат делови од крстот на кој бил распнат Исус.

2. Охридското Езеро е едно од најстарите и најдлабоки во Европа. Најдлабоката точка е 288 метри, а се проценува дека е старо околу четири милиони години. Дури 200 ендемски видови живеат во него.

3. Македонија е една од земјите со најмногу планински врвови. Врвови на дури 34 планини се наоѓаат во Македонија, а ниту еден не е понизок од 2.000 метри надморска висина. Највисока планина е Кораб чиј врв достигнува 2.753 метри.

4. Скопје преживеа неколку големи потреси. Најголемите се случија во 518 и 1963 година кога е уништен речиси целиот град, а во 18 век австро-унгарски генерал наредил градот да се запали. Пожарот траел два дена, а неуништени останале само градбите од камен, како тврдината Кале.

5. Вардар тече низ речиси 90 отсто од територијата на Македонија, а минува низ скоро сите поголеми градови во земјава. Најголемата река во Македонија се споменува дури и во „Илијадата” на Хомер.

Scroll to Top