Брза торта со какао, банана и шлаг

Состојки за торта:
4 јајца, 180 гр шеќер, 125 гр путер, 3 лажици ванилин шеќер, 50 гр брашно, 20 гр какао во прав, 1 и ½ лажичка прашок за пециво, 100 гр мелени бадеми, 110 гр рендано чоколадо, 600 гр шлаг, 3 лажици зацврстувач за шлаг, 2 банани и ½ лимон.

Подготовка:
Загрејте ја рерната на 180°C. Покријте го плехот со хартија за печење. Изматете ги белките со малку шеќер додека не се стегнат. Измешајте го путерот со малку шеќер и ванилиниот шеќер додека не стане пенеста. Измешајте ги жолчките малку по малку. Измешајте ги брашното, какаото, прашокот за пециво и мелените бадеми додека не добиете изедначена смеса. Измешајте ги изматените белки и додадете малку чоколадни струготини. Тестото префрлете го во калапот и печете во загреана рерна на 180°C околу 30 минути. Оставете целосно да се излади. Исече го работ на пандишпанот со нож за да формирате прстен за торта широк околу 2 см. Со лажица издлабете го центарот на бисквитот длабок околу 1 см. Издлабете ја тортата со лажица. Изматете го шлагот со зацврстувачот, ванилиниот шеќер и остатокот од шеќерот. Промешајте го остатокот од чоколадните струготини. Излупете ги бананите, исечете ги на половина по должина и посипете ги со сок од лимон. Врз издлабениот бисквит наредете ги исечканите банани и покријте ги со шлаг. Користете лажица за да ги смачкате парчињата торта одозгора. Оставете го колачот да се излади во фрижидер најмалку 1 час.

Scroll to Top