„Инстаграм“ ќе воведе нова опција со која корисниците ќе може да одморат од апликацијата

Инстаграм најави нова функција наречена „Тивок режим“, која има за цел да им помогне на корисниците да се одморат од апликацијата.

Функцијата овозможува дојдовните известувања да бидат безвучни и го поставува вашиот статус на „во тивок режим“ за да ги извести пријателите дека моментално сте неактивни на апликацијата. Компанијата исто така ќе ги охрабри тинејџерите да ја вклучат функцијата доколку ја користат апликацијата доцна навечер.

Ажурирањето на „квајат моуд“ или тивок режим е една од неколкуте промени што доаѓаат, која вклучува и проширени алатки за родителска контрола и други алатки за управување со препораки.

Функцијата не е тука само за да ги охрабри корисниците да одморат, туку се фокусира и на ефектите од реалниот свет од обидот да се оддалечите од апликацијата што ја користите редовно и онаа каде што другите очекуваат да бидете достапни.

Со тивок режим, корисниците на Инстаграм можат да изберат да се одморат, да учат, да спијат или на друг начин да се исклучат од апликацијата. Кога ќе излезете од тивок режим, апликацијата ќе ви понуди резиме на она што сте го пропуштиле за време на паузата за да ви помогне да го достигнете чекорот.

Тивкиот режим прво доаѓа кај корисниците во САД, ОК, Ирска, Канада, Австралија и Нов Зеланд, а од Инстаграм велат дека се надева дека наскоро ќе го применат во повеќе земји.

Од Инстаграм, исто така, додаваат неколку безбедносни карактеристики за тинејџерите, вклучително и оние за заштита на приватноста на тинејџерите и намалување на несаканиот контакт со возрасни, ограничување на целните реклами, ограничување на пристапот на тинејџерите до содржини за возрасни и многу повеќе.

Scroll to Top