Кинески истражувачи развија прототип на подводен дрон

Кинеските истражувачи развија прототип на подводен дрон кој може да лета и плови под вода, што го прави погоден за широк опсег на апликации.

Квадроторната „летечка риба“ (TJ-FlyingFish) е развиена од научници од Шангајскиот истражувачки институт за интелигентни автономни системи на Универзитетот Тонги и Кинескиот универзитет во Хонг Конг.

Според Ксинхуа, дронот тежи 1,63 килограми со меѓуоскино растојание од 380 mm и е способен да лебди во воздух шест минути или да лебди под вода околу 40 минути.

Опсегот на работа се менува за различни медиуми со помош на единица за погон со две брзини, а векторирањето на потисок се постигнува со ротирање на погонската единица околу монтажната рака, подобрувајќи ја нејзината подводна маневрирање, велат истражувачите.

Квадроторот има потенцијал за апликации во истражување на ресурси, мисии за пребарување и спасување и инженерски инспекции, меѓу другите области.