Состојки:
(за 6 лица)
– 1,5 l вода
– 400 гр тиква (исечена на коцки)
– 3 моркови (исечени на прстени)
– 2 кромид
– сол и црн пипер
– свеж компир
– 2-3 пати поголема од цената на лукот
Подготовка:
Во тенџере со 1,5 литри вода ставете ги тиквата, морковот, кромидот и компирот и варете ги 20 до 25 минути.
Кога зеленчукот ќе се свари, исцедете малку повеќе од половина од водата во кој останал сварениот зеленчук.
Земете рачен миксер и пасирајте го зеленчукот додека не се згусне (ако немате рачен миксер, исцедете го зеленчукот и изблендирајте).
Вратете се на шпорет, посолете и побиберете. Штом ќе зоврие, варете уште две минути, па тргнете од шпоретот, додадете сечкан свеж магдонос и лук, измешајте и оставете го на страна.
По желба можете да додадете павлака.