Поташ од тиква и морков

Состојки:

(за 6 лица)

– 1,5 l вода

– 400 гр тиква (исечена на коцки)

– 3 моркови (исечени на прстени)

– 2 кромид

– сол и црн пипер

– свеж компир

– 2-3 пати поголема од цената на лукот

Подготовка:

Во тенџере со 1,5 литри вода ставете ги тиквата, морковот, кромидот и компирот и варете ги 20 до 25 минути.

Кога зеленчукот ќе се свари, исцедете малку повеќе од половина од водата во кој останал сварениот зеленчук.

Земете рачен миксер и пасирајте го зеленчукот додека не се згусне (ако немате рачен миксер, исцедете го зеленчукот и изблендирајте).

Вратете се на шпорет, посолете и побиберете. Штом ќе зоврие, варете уште две минути, па тргнете од шпоретот, додадете сечкан свеж магдонос и лук, измешајте и оставете го на страна.

По желба можете да додадете павлака.

Scroll to Top