Потпечени тестенини со сирење и лук

Состојки: 55 гр путер, 3 парчиња со средна големина црвен кромид тенко сецкани, 2 лажички мед, 230 мл црно вино, 2 исецкани чешниња лук, 250 гр ѓампињони, 2 супени лажици свежа мајчина душица (или 2 лажички сува мајчина душица), крупна сол, црн пипер, 700 мл супа од зеленчук, 1 лажица Вустершир или соја сос, 2 ливчиња ловоров лист, 500 гр тестенини, ¼ лажичка чили пипер или по вкус, 300 мл павлака за готвење, 30 гр сирење горгонзола (по избор), 200 гр рендано сирење Грује или Грана Падана.

Подготовка:
Загрејте ја рерната на 180 степени. Растопете ги путерот, кромидот и медот заедно во големо тенџере на средна топлина. Варете, мешајќи повремено, додека не омекне, околу 5 минути. Во овој момент, постепено додавајте 120 ml вино додека виното не се свари во кромидот. Продолжете да готвите уште 8-10 минути за кромидот добро да се карамелизира. Додадете ги лукот, печурките и мајчината душица, зачинете со сол и бибер и варете уште 3-4 минути. Додадете го преостанатото вино, густин, сосот од Ворчестершир, ловоров лист и тестенини. Варете ја смесата со често мешање, околу 8-10 минути. Измешајте ги чили пипер, павлаката и 100 гр сирење Грујер. Тргнете од оган. По потреба, тестенините префрлете ги во сад за печење. Одозгора прекријте со преостанатото сирење. Ставете го садот за печење во рерна и печете 20 минути или додека кашкавалот не се растопи и малку порумени одозгора. Послужете со свежа мајчина душица.

Scroll to Top