Состојки:
200 гр чоколадо, 120 гр путер, 4 јајца, 100 гр шеќер, 1 ванилин шеќер, 80 гр брашно.
Подготовка:
Загрејте ја рерната на 180 степени. Растопете го путерот во тавче, па тргнете го од шпоретот. Додадете ја чоколадата искршена на коцки и вратете ја на рингла да се стопи со повремено мешање.
Кога чоколадото ќе се растопи, тргнете го од шпорет да се излади малку додека го подготвувате остатокот од смесата.
Јајцата и шеќерот изматете ги во сад додека не станат пенсти. Додадете ја смесата со путер и чоколадо и измешајте. На крајот измешајте го брашното.
Поделете го тестото во калап за мафини и печете точно 11 минути, не повеќе. Извадете го од рерната и внимателно одкалапете. Тие сепак ќе изгледаат меко, но готови се.
Послужете веднаш со саканата декорација.