Состојки за палачинки со јаболка: 250 мл млеко, 150 гр брашно, 120 гр рендано кисело јаболко, 65 мл стопен путер, 1,5 лажички прашок за пециво, 1 големо јајце, 1 лажица бел шеќер, 1 лажичка мелен цимет, ½ лажичка морско оревче, прстофат сол, растително масло за пржење, шеќер во прав за сервирање.
Подготовка на палачинки со јаболка: Јајцето се мати со млекото, се додава растопениот путер и ренданите јаболка. Во друг сад просејте го брашното, измешајте го со шеќерот, прашокот за пециво, солта, циметот и морското оревче. Измешајте ја смесата на база на брашно во млекото со јајца и јаболка. Мешајте додека не се соединат состојките. Загрејте тава со малку масло и испечете ги палачинките. На тавата ставете неколку лажици од смесата, со лажица обликувајте ја смесата во круг и печете додека долниот дел од палачинката не добие златно-кафеава боја. Превртете ја палачинката и продолжете со печењето додека другата страна термички не се обработи до крај. Постапката повторете ја додека не ја потрошите целата смеса. Послужете ги палачинките топли со малку шеќер во прав.