Оваа година, при подготовката на менито за велигденската маса, особено е важно да имате на ум дека јадењата треба да бидат лесно сварливи и да не го оптоваруваат стомакот, затоа што тоа има негативно влијание врз имуниот систем.
Вредно е да се осигурете јадењата да бидат вкусни и богати со состојки кои го јакнат имунитетот. Ве советуваме како да подготвите здрава, лесна и вкусна храна за овогодишниот Велигден.
Велигденска супа
За оние кои не можат да го замислат Велигден без домашна супа или чорба, препорачуваме да готвите големи количини зеленчук, како што е морковот, целерот, кромидот и магдоносот. На крајот од готвењето додадете 2 главици лук и една лажица свежо изрендан рен, кои имаат не само антибактериски и противвоспалителни својства, туку и „посилен“ вкус на супата. Наместо киселата павлака, користете природен или грчки јогурт.
Како алтернатива, диетичарите ја препорачуваат пилешката супа. Го освежува респираторниот тракт, загрева и има антивирусно дејство. За да има нашата супа навистина ваков ефект, треба да се готви со добро квалитетно немасно пилешко. Исто така, треба да содржи многу зеленчук, вклучувајќи морков, целер, магдонос и лук. Додадете неколку зрна црн пипер и лавров лист. Не користете премногу сол. Наместо тоа, ви препорачуваме да земете противвоспалителен ѓумбир, лук и куркума. За да постигнете најдобар вкус, треба полека да готвите околу четири часа.
Лесни предјадења и салати
Јадењата со мајонез и руска салата обично се појавуваат на традиционалната велигденска маса. За жал, овие јадења се прилично масни. Диетичарите препорачуваат јајца полни со паста од авокадо, власец со додаток на грчки јогурт, сол и црн пипер. Меѓутоа, ако не можете да ги замислите празниците без салата, запомнете дека покрај готвениот зеленчук, можете да додадете кисели краставички и лук, а мајонезот делумно заменете го јогурт зачинет со куркума.
Велигденска вечера
Доколку се одлучите за традиционален ручек, тогаш за рамнотежа подгответе лесна вечера и користете состојки кои го зајакнуваат имунитетот. Добар избор ќе биде печен или варен лосос или бакалар, кој е добар извор на витаминот Д. За оние кои не сакаат риба, алтернатива може да бидат мисиркините гради или говедското.
Рибата и месото треба да го зачинете со куркума, ѓумбир, жалфија, темјан, босилек и оригано, кои имаат силни антибактериски и противвоспалителни дејства. Консумирајте како додаток салата од кисела зелка или кисели краставички со лук и квалитетно маслиново масло, кои ќе бидат добар извор на витамин Ц, кој позитивно ќе влијае врз развојот на добрата бактериска флора. Наместо компир, дајте ѝ предност на хелдата.
Десерт без каење
Ве охрабруваме да ги модифицирате нашите традиционални рецепти за колачи и користете поздрави замени поради кои слатките ќе имаат помалку масти, шеќери и едноставни јаглени хидрати. Редовното пченично прашно треба да го замените со интегрално или со мелени ореви. Наместо путер и маргарин, додадете масло од репка од висок квалитет и шеќерот заменете го други засладувачи или урми. Наместо млечните чоколади, користете поздрава верзија со повеќе какао, наместо желе бонбони користете суво овошје.