(Видео) Производството на електрична енергија од сонцето и ветерот надмина билион киловат-часови во Кина

Вкупното производство на електрична енергија од соларни панели, ветер и соларни фотонапонски електрани во Кина, за првпат надмина еден билион и достинга 1,19 билион киловат часови.

Ова е зголемување од 21% од претходната година покажале податоците од Државното биро за енергија на Кина. Тоа е еквивалентно намалување на емисијата на јаглен-диоксид за 2,26 милијарди тони, што дава позитивен допринес во глобалното намалување на емисиите на штетни материи.