Белата куќа сака војната во Авганистан да им ја препушти на приватните компании

Белата куќа има намера да направи план со кој, поголемиот дел од воените операции на САД во Авганистан, ќе дозволи да бидат превземени од страна на приватните фирми, наведува „USA Today“, повикувајќи се на основачот на приватната воена компанија „Blackwater“ Ерика Принцеа.

dobivaj vesti na viber

Имено, членовите на администрацијата на Доналд Трамп веќе неколку месеци подготвува нова стратегија, со оглед дека се незадоволни со тоа што ја губат војната во Авганистан. Истовремено, тие бараат смена на генералот Џон, Николсон, кој е задолжен за заповедништвото над американската војска во тој дел на планетата.

Според податоците кои ги објави весникот, планот подразбира ангажман на 5500 војници по договор, од кои најголемиот број ќе бидат поранешни специјалци, и кои ќе конзулираат во авганистанската војска во еден дел од земјата.

Во склоп на планот, ќе бидат набавени и 90 хеликоптери кои ќе се користат за медицински цели, за поддршка на војската и за превоз на војници.

Според пишувањата на весникот, планот сериозно ја разгледува опцијата за предупредувања на советникот на Трамп за национална безбедност Херберт МкМастер и министерот за одбрана Џејмс Матисеа.

Принцот наведува и дека војниците по договор ќе имаат дополнителни сили за тамошната војска, ќе носат авганистански униформи, а пилотите ќе извршуваат задачи во склоп со одлуките на авганистанската власт.

Тој вели и дека за реализација на тој план, неопходно е да се издвојат 10 милијарди долари годишно, што е далеку помалку од тоа што Пентагон го издвои само оваа година – 40 милијарди.

Од Белата куќа уште не се желни да ја коментираат оваа информација.

Компанијата „Blacwater“ е основана 1996 година, како приватна воена компанија, која досега изврши размена на вистинска војска. Нејзините трупи учествуваа во операциите во Ирак, а во многу наврати медиумите ја обвинија за неспретно убивање на цивили.

Во жижата на јавноста стигна во 2004 година, откако четири војници по договор загинаа во Ирак, што резултираше со одмазда на компанијата позната како „првата битка за Фалуџу“, во која настрадаа 600 цивили.

 

Scroll to Top