Десет држави во светот што ќе исчезнат во наредните 100 години

By

Низ историјата паѓале многубројни царства и држави, нации или исчезнувале или се трансформирале, а тој процес сè уште не е готов. Политичките аналитичари објаснуваат дека поимот нации, односно држави, не е траен, а секако ни вечен.

Иако државите најчесто исчезнувале така што биле освојувани и поделувани меѓу нивните непријатели, се чини дека земјите во иднина ќе имаат други проблеми што ќе ги разединат, односно уништат.

Од заканите, како што е подигањето на нивото на морињата, па до културните и етничките поделби внатре во самото општество, прашање е само на време дали овие 10 држави ќе преживеат во сегашното издание во наредните 100 години.

  1. Холандија

Ефектите од климатските промени предизвикани од глобалното затоплување влијаат разорно на тропските острови, но тешко е да се замисли дека тие може да им нанесат штета на европските држави.

Поголемиот дел од територијата на оваа држава се наоѓа или на нивото на морето или еден метар над него. Поради овој факт, глобалното затоплување е прашање на опстанокот на Холандија.

Тие веќе со години се борат со растечкото ниво на морето со зголемување на своите насипи и нивото проширување. И покрај тоа, поплавите се чести.

  1. Северна Кореја

Бидејќи оваа земја се наоѓа под водство на династијата Ким од 1940 година, се чини дека само прашање на време е кога незадоволството внатре во друштвото на криминал ќе експлодира. Постојат разни говорници за обидите на неколку воени пуча, кои се криеле од медиумите. Многуте аналитичари веруваат дека до рушењето на системот ќе дојде и поради незадоволството внатре во самиот политички врв.

Добрите вести за државата, секако, се фактот дека по падот на династијата Ким, Јужна Кореја се подготвува да влезе во поправање на шетатата и обединување на нацијата.

  1. Белгија

Иако оваа држава е дом на Обединетите нации, самата Белгија може нема дабиде така обединета уште 100 години. Таа е поделена во конфликтите по етничкото прашање, поделбата на фламанци и валонци. Бидејќи не го делат истиот јазик и имаат многубројни други културолошки различности, за очеквуање е валонците да успеат во своите настојувања да создадат некои вид сојуз со Франција или да постигнат сопствена независност како и фламанците, кои тоа не сакаат да го допуштат, туку целат на апсолутна независност за заедничката држава.

Поради растечката напнатост, многу аналитичари претпоставуваат дека ќе дојде до поделби на земјите веќе во следните 20 години.

  1. Малдиви

За сите оние што не веруваат во концептот на глобално затоплување, Малдивите се реален пример на кој треба да се обрне внимание. Таа островска нација е лоцирана меѓу Индија и Африка, со сериозна опасност од потонување. Заканата станала до толку голема што поранешниот претседател на државата ги разгледал опциите за купување на земјите во јужна Азија, каде што би се преселил целокупниот народ доколку нивото на морето продолжи да расте.

  1. Обединетото Кралство

Бидејќи се работи за унија со разни држави во кои постојат силни тежнеења за независност, можно е да распадот ја зафати и оваа светска сила. Шкотска имаше неуспех во движењето за независност во 2014 година.

Како што Велика Британија минатата година одлучила да излезе од Европската Унија и таа постапка не е еднакво одобрена од сите делови на државата, тоа ќе биде камен на сопнување. Се верува дека поради тоа некои држави ќе излезат од Обединетото Кралство и како независни ќе ѝ се приклучат на Европската Унија, а тој процес ќе биде разрешен во следните 20 години.

Продолжува

Ќе ви се допадне