ГМО хемикалии во крвта имаат жители на 18 европски земји – Македонија конечно е на дното на листата по нешто добро

Жителите на 18 европски држави биле тестирани и биле позитивни на траги од глифосат, кој на глобално ниво се користи како убиец на плевел, се вели во студијата. Останува нејасно како оваа хемикалија која се користи во хемиската индустрија и ја користи Монсанто за своите ГМО производи дошла во телата на луѓето од Европа.

dobivaj vesti na viber

Излегува дека 44 отсто од волонтерите имаат од оваа хемикалија во урината се вели во истражувањето кое го објави Ројтерс и телевизијата РТ 

gmo2“Овие резултати укажуваат на тоа дека ние сме изложени на глифосат во нашите секојдневни животи”, рече Адријан Веб, портпарол на еколошката група Пријатели на Земјата (ФОЕ) во соопштението испратено по повод истражувањето.

Студијата, е спроведена во периодот меѓу март и мај 2013 година, покажа дека пропорциите на позитивните примероци варира помеѓу земјите, жителите на Малта имаат најголема концентрација од оваа ГМО хемикалија (90 отсто), Германија (70 отсто), Велика Британија (70 отсто) и Полска.

И Македонија ја има во извештајот и тоа конечно по нешто добро за нас. Имено од целата листа земји во крвта на тестираните Македонци  имало најмалку ГМО хемикалии – веднаш под нас е и Швајцарија – КАКО земја со ” најниска концентрација на ГМО во крвта “.

“Нашите тестирање нагласуваат дека има сериозен недостаток во акцијата од страна на јавните власти низ цела Европа и покрај наводнот заштитување на населението овој убиец на плевел е широко застапен”,  се вели во соопштението.

gmo mapa makГлифосат е во суштина хемикалија која се користи на растенија, вклучувајќи треви, семиња, листопадни растенија и дрвенести растенија, како и во генетски модифицирани култури. Глифосат е активната состојка во семињата на Монсанто, која се попрскува во големи количини на нивниот т.н. “Roundup Ready”семиња.

“Тоа е од клучно значење за одгледување на генетски модифицирани (ГМ) култури, велат во соопштението

Сите волонтери кои дале примерок од нивната урина, се луѓе од европските градови, тие немал контакт со глифосат и како што изјавиле не користеле ГМО храна ( барем не за која биле свесни)  во периодот до тестовите.

Сепак, по примероците тие го имаат во урината што покажува колку е таа раширена во животната средина, и што му прави на нашето здравје.”

gmo1Оваа студија е прва од ваков вид, бидејќи и покрај тоа што широко се користи во земјоделството и градинарството, малку е истражувано за следење на глифосат во храна, вода или на пошироката околина. Најчесто тестови со глифосат се изведуваат со стаорци, кучиња, глувци, и зајаци во студиите во траење од 21 ден до две години.
Иако ова истражување го пали црвениот аларм дека ГМО хемикалиите премногу ги има во природата и влегуваат во човекот сепак во овој момент – 14 нови ГМ посеви со цел да се одгледува со глифосат во моментов чекаат за одобрување да се одгледува во Европа.”

“Одобрување на овие култури неизбежно ќе доведе до натамошно зголемување на глифосат во ЕУ”, заклучува групата.

gmo kompirИ покрај тоа што се сметаат за релативно нетоксични, постојат групи на научници кои се загрижени дека отпорноста на глифосатниот може да го наруши човечки хормонален систем, да предизвика оштетување на ДНК, па дури и рак. Еден од последните прегледи, спроведена од страна на МИТ, исто така, истакна опасни последици по здравјето од присутноста на глифосат во организмот, вклучувајќи зголемување на ризикот од рак, невротоксичност, и дефекти при раѓањето, како и проблеми со очите, кожата и респираторна иритација, но сепак велат дека повеќе независни истражувања се потребни за да се докажат овие наоди.

Некои здруженија и научници блиски на монсанто и ГМО производството побрзаа да го урнат кредибилитетот на ова истражување. Биотехнолошкиот гигант Монсанто, упорно инсистира на тоа дека “не претставува никаков неприфатлив ризик за здравјето на луѓето или животната средина” она што тие го користат за создавање на ГМО храна.

“Тоа не е изненадувачки да се најде глифосатниот во урината една личност. глифосатниот не се метаболизира од страна на човечкото тело, но се излачува во урината и фецесот. Ова е добро познат аспект на глифосат што придонесува за нејзина сеопфатна проценка на сигурноста “, изјави портпаролот на Монсанто.

Scroll to Top