Истражувач верува дека можеби го открил твитер-профилот на креаторот на биткоинот

By

Истражувачот Варун ја објави својата анализа на малку позната сметка на „Твитер“ за кој верува дека можеби му припаѓалa на креаторот на биткоинот, Сатоши Накамото, врз основа на неговите твитови што навестуваат за биткоинот и неговиот активен период, пишува „Банкометар.мк“.

Истражувачот ги објави своите откритија на Substack, како што известува Bitcoin.com, и ја откри сметката на „Твитер“ – Goldlover (@fafcffacfff), која беше многу активна во исто време кога беше објавен биткоинот и престана да биде активна непосредно пред Сатоши Накамото да ја напушти заедницата на криптовалути засекогаш.

Сметката е креирана уште во мај 2008 година и го споменувала златото доста често. Според Варун, на сметката може да се види злато додека се повикува на „бит-злато“, предлог од Ник Сабо во 2005 година за финансиски систем со употреба на криптографија и рударство да се децентрализира. Предложениот финансиски систем на Сабо е блиску до биткоинот.

За истражувачот Варун, сметката упатува на дигитална златна валута. Честопати сметката твиташе за децентрализацијата, финансиската криза, луѓето што ги губат своите домови и ги критикуваат фиат-валутите и Финансиските резерви.

Овие, истакна истражувачот Варун, сите се обележја на точките на зборување што ги користел Сатоши во своите електронски пораки и објавувања на форуми, кои се добро познати, т.е. објавите за биткоинот. Варун посочи дека тоа може да му припаѓа на Сатоши Накамото бидејќи нема други сметки на „Твитер“ во кои се споменати биткоини уште во јануари 2009 година, освен сметката на Хал Фини. Фини ја доби првата трансакција со биткоин од Сатоши Накамото и објави на „Твитер“ за воведување биткоин на 11 јануари 2009 година. Голдловер два дена подоцна објави на „Твитер“ за Сатоши Накамото.

Набргу потоа сметката твитна: „таа е целосно децентрализирана без сервер или доверливи страни“, веројатно се однесува на водечката криптовалута биткоин. Уште кога Варун го објави своето истражување, корисниците комуницираат со твитовите на Голдловер.

Истражувачот посочи дека овој твитер-профил е вториот што некогаш твитал за биткоинот по Хал Фини. Исто така, посочи дека ги побива теориите за Хал дека е Сатоши бидејќи нема смисла да се твита од толку малку позната сметка.

Еден од најкритичните твитови на Голдловер доведе до некои шпекулации зајакнувајќи ја теоријата што укажува на тоа дека Сатоши Накамото оставил траги за пристап до неговото богатство во биткоини.

Според некои, твитот може да се смета како трага за тоа како да пристапите до илјадниците биткоини на Сатоши Накамото „рударени“ од раните денови на постоењето на криптовалутата.

Ќе ви се допадне