Кина за два месеца воведува нова валута – петро јуан

„Претстојниот почеток на продажбата на нафта во јуни што го најави Кина претставува исклучително храбар потег затоа што Америка во никој случај нема да се откаже без борба од основната своја хегемонија“, вели Макс Каисер, автор на програмата „Каисер рипорт“.

dobivaj vesti na viber

Се чини дека толку години пишувањата за хегемонијата на доларот во Кина, една од најголемите светски енергетски увозници, го исполни планот за  поставувањето на новата валута за трговија со нафта – петро јуан.

„Аналитичарите овој план го нарекуваат огромен чекор против глобалната доминација на доларот“, изјави во август рускиот претседател Владимир Путин за време на самитот на БРИКС во градот Хијамен.

„Русија ја дели загриженоста на земјите на БРИКС за неправедноста на глобалната финансиска и економска архитектура, која не им дава големо внимание на растот на масите економии во продолжение. Ние се подготвуваме да работиме заедно со нашите партнери во промоција на меѓународните реформи за финансиска регулација и да преовладее доминацијата на ограничениот број резервни валути“.

Според водителот на организацијата Graticule Asset Management Asia, Адам Левинсон, таканаречената петро јуан е повик на будење за инвеститорите што не ги следеа кинеските планови, пренесува „Блумберг“.

Претходно оваа година кинеската влада објави планови за издавање нафтени договори поврзани за јуанот, кој исто така може да се претвори во злато. Договорот ќе им овозможи на трговските партнери во земјата да платат со злато или да го претворат јуанот во злато, без потреба да ги задржат парите во кинескиот имот или да го претворат во долари.

Новото мерило, наводно, ќе им овозможи на извозниците, како што се Русија, Иран и Венецуела, да ги избегнат американските санкции тргувајќи со нафта во јуани.

Аналитичарите велат дека новиот договор би можел да послужи како заштитен алат за кинеската корупција, како и поддршка за големите планови на владата да го поддржи користењето на националната валута во светската трговија.

Според Левинсон, кинеската компаија би можела да прерасне во голема нафтена компанија на Саудиска Арабија како нивната национална нафтена (дива) компанија „Сауди Арамко“.

Во исто време некои аналитичари се скептични во врска со амбициозниот план за Кина за создавање сопствен стандард. Аналитичарите веројатно мислат дека американската донација на насилен долар ќе трае вечно.

„Промената на играта сè уште не се случила, барем не сè уште. Но, тоа е уште еден показател за почеток на искоренување, нагласувам, искоренување и пропаѓање на доларот“, изјави Гал Луфт, директорот на Институтот за анализа на глобална безбедност, пренесува ЦНБС.

Petrodollar demise? #Russia, #China, #Iran move oil trade away from US dollar – Jim Rogers https://t.co/zAWwWmjFiM

 

Scroll to Top