Синџирот супермаркети „Лидл“ им понуди на Швајцарците домашна марихуана

By

Релативно неодамнешните измени на законот во Швајцарија на големите синџири супермаркети им овозможи да влезат на пазарот со марихуаната.

Во јавноста во Швајцарија веќе се зборува за ниските цени на марихуаната, која може да се забележи во продавниците на „Лидл“.

Синџирот супермаркети во Швајцарија од неодамна понудил вистински раритет, канабис од локален одгледувач. Кутија со 1,5 грам канабис, одгледан во затворени простории, чини 17,99 швајцарски франци, што е околу 110 куни, а вреќичка со 3 грама канабис, одгледан во стакленик, чини дваесетина франци.

Како што пренесува британски „Гардијан“, „Лидл“ ги искористил измените на законот од 2011 година кога на полнолетните Швајцарци им е овозможено да купуваат канабис со помалку од 1 отсто THC. Достапните производи треба да им овозможат на корисниците ефекти на опуштање, но не би требало да бидат доволно силни за постигнување некои други ефекти.

Доставувачот, The Botanicals, е сместен во североисточна Швајцарија и одгледува канабис во затворени простори и делумно е со автоматизирани стаклени градини.

„Произведувачот се потпира на одржливото земјоделство и целосно ги исфрли од употреба хемикалиите, синтетичките или генетски модифинирани супстанции“, стои во соопштението. Сепак, необично е да се гледаат цигари од канабис сместени на истите полици со газираните сокови или спакуваниот млад спанаќ.

Швајцарската промена на законот во 2011 година е осмислена како помош за зголемување на достапноста на медицинскиот канабис, за што неодамна почнале да користат и комерцијални оператори.

Швајцарската царинска агенција, која ги собира даноците од продажбата на канабисот, забележала пораст на регистрираните трговци во 2015 година.

Во 2017 година собрани се околу 150 милиони куни од даноци од продажбата на канабис во Швајцарија.

Ќе ви се допадне