Луѓето се плашат од планот на Бил Гејтс да ослободи илјадници генетски модифицирани комарци

By

Планот на Бил Гејтс предизвика паника и страв кај голем број луѓе, кои се плашат дека би можеле да станат заморчиња во, како што велат криминалниот експеримент на милијардерот.

dobivaj vesti na viber

Гејтс има идеја да ослободи илјадници генетски модифицирнаи комарци во борбата против заразата во Флорида Кис. Овој проект има за цел да ги ослободи првите роеви генетски модифицирани инсекти во Флорида Кис, оваа недела.

Проектот е предводен од Комитетот за контрола на комарците во Флорида Кис (FCMCD) и британската биотехнолошка компанија „Окситек“, која е поддржана од фондацијата Бил и Мелинда Гејтс. Првата фаза вклучува инсталирање на кутии за комарци на шест локации.

Според планот, за 12 недели, треба да се ослободат околу 144.000 комарци од видот Aedes aegypti. Станува збор за еден вид кој е тесно поврзан со пренесување на заразни болести како што се денга, зика и жолта треска.

Ако се одвива според планот, машките комарци (кои не касаат) ќе се парат со локални жени (кои касаат), а нивните потомци се програмирани да умрат и ова, наводно, ќе помогне во контролата на популацијата на овој вид комарец и во намалувањето на ширењето на болеста.

Иако овој вид комарец сочинува само околу 4 проценти од вкупното население во Флорида Кис, тој стои зад скоро сите болести кои се пренесуваат на луѓето, како и некои што се пренесуваат на животни, како што е срцевиот црв, наведува „Окситек“.

Проектот, одобрен од Агенцијата за заштита на животната средина, има за цел и намалување на употребата на пестициди, кои можат да бидат штетни за локалниот див свет. Сепак, додека Окситек го претстави ова како голема предност, Одборот за контрола на комарци досега не даде индикации за какви било планови за намалување на употребата на пестициди.

Компанијата исто така тврди дека јавната поддршка за планот „останува висока“, иако локалното население е крајно скептично.

„Можеби не сме научници, но можеме да читаме. А, она што го вели Окситек и она што го читаме од други извори се две сосема различни работи. „Ве молам, ве молам веднаш да преземете мерки и да разгледате резолуција против оваа технологија“, рече една загрижена жителка, Меган Хал, на состанокот во март на селскиот совет.

Друга жителка рече дека е многу загрижена за планот што се спроведува, посочувајќи на ризикот дека генетски модифицираните женски комарци можат да каснат некого.

Комитетот за контрола на комарците, сепак, инсистира на потребата да се подобрат контролите за отпорност на пестициди кои се развиваат кај инсекти што пренесуваат болести, велејќи дека проектот „Окситек“ може да обезбеди нови алатки кои се безбедни, еколошки и насочени“.

На „Окситек“ не му се туѓи генетски модифицираните инсекти, бидејќи веќе испушти повеќе од милијарда бубачки низ Јужна Америка и Карибите, како 27-месечен експеримент во Бразил во 2013 година, кој се обиде да ја намали локалната популација на комарци за 90 проценти на ист начин како и планирано сега во Флорида Кис. Сепак, Окситек се најде на удар во 2019 година откако истражувачите објавија студија во која се наведува дека инсектите се размножуваат, откривајќи дека до 60 проценти од анализираните комарци содржат траги на модифицирани гени.

Извор/УСБ

Ќе ви се допадне