На површината на Марс не можат да преживеат ни микроби, а астронаутите на НАСА наскоро ќе шетаат секој ден

By

Илјадници луѓе веќе се пријавија да учествуваат во авантурата на колонизацијата на Марс. Само, ги чека едно големо и незгодно изненадување.

Површината на Црвената планета, најблаго речено, е целосно неповолна за живот!

Поради здружувањето на делувањето на двата опасни „непријатели“ – ултравиолетовата светлина и отровниот перхлорат.

Меѓудругото, тие меѓусебно го засилуваат ефектот, така да микробите се убиваат за само 60 секунди.

На сето ова, укажува и текстот во научното списание „Scientific Reports“. Неговите автори Џенифер Вадсворх и Чарлс Коцкел од Универзитетот Единбург:

„Перхлоратот е откриен на површината на Марс – затоа што зрачи „марсијанска“ ултравиолетова светлост – почнува да делува на оксидите на железото на тлото на Марс и десетина пати да ја забрза смртта на клетките на целиот живот во споредба со обичната ултравиолетова светлина. Површината на Марс уште помалку е соодветна за живот, отколку што досега претпоставуваме“.

Џон Гротзингер, раководителот на научниот тим на американскиот робот „Curiosity“, објави во ноември 2012 година, „епхално откритие“ за Марс. Дури и нагласи дека тоа откритие треба да се најде во школските учебници. Но, планетолозите само две недели потоа, наведоа дека на таа планета се откриени перхлорати – опасни и отровни примитивни органски молекули.

Тоа веднаш ја сруши надежта дека на Марс ќе бидат откриени траги од вонземјански живот.

Многу планетолози веднаш почнаа да се сомневаат дека Црвената планета воопшто е соодветна за било каков живот, и дека влезот на перхлоратот во тлото, ги уништува условите за постоење на сите видови на микроби.

Вадсвортх и Коцкел затоа се одлучија за еден експеримент: почнаа со култивиран микроб Bacillus subtillis, во земја која е целосно копија како таа на Марс.

И, утврдија дека микроорганизмите можат – таму каде нема ултравиолетови зраци – да живеат прилично долго, а штом тие зраци се појават – умираат практично моментално. За само 50-60 секунди.

Површината на Марс е несоодветна за живот, затоа што сосема мали дози на перхлорат – до 0,6 % – се се микроби. Од ова веќе е изведен дополнителен заклучок: Трагите на живот на таа планета можат да се најдат можеби само на поголеми длабочини – таму каде ултравиолетовите зраци не можат да продрат.

Единствена добра работа на ова откритие е што таа површина на Црвената планета, не може да биде изразена во микроби, донесени од земјата на една од сондите на Марс.

Ќе ви се допадне

AnimeHeaven - Watch HD Anime Online Free | AnimeHeaven.pro. AnimeHeaven is the best animes online website, where you can watch anime online completely free. No download, no surveys and only instant premium streaming of animes.

watch subbed anime Demon Slayer: Kimetsu no Yaiba

anime streaming Josee, the Tiger and the Fish

AnimeHeaven Higehiro: After Being Rejected, I Shaved and Took in a High School Runaway

Welcome to Demon School! Iruma-kun Season 2 Episode 17

JoJo's Bizarre Adventure: Golden Wind (Dub)