НАСА има алат што може да предвиди кој град ќе биде погоден од поплави

By

НАСА го претстави својот нов алат што овозможува најпрецизна светска мапа на подигање на нивото на морето и предупредување на климатските промени.

Таа може да го предупреди ризикот од поплави на крајбрежните подрачја, да идентификува кои ледени карпи предизвикуваат закана на специфични урбани подрачја и цело време да ги следи.

Постојат три фактори што влијаат на предупредување на промена на нивото на морето во целиот свет: гравитацијата, ширењето на почвата под растопениот лед и Земјината ротација.

Новиот алат за предвидување е последица на глобалното затоплување и се нарекува GFM (Gardient Fingerprint Mapping), а се работи за интерактивна карта со чија помош корисниците ќе може да знаат кои градови ќе бидат потопени поради подигањето на нивото на морето.

 

Ќе ви се допадне

GoGoAnime gogoanime list: Watch Naruto: Shippuden Episode 321

AniWatch animes online: Bleach (Dub) Episode 366