Некој заговара да го намести Асанж дека е руски шпион, тврди Викиликс

Викиликс ги повика медиумите да не објавуваат 140 различни наводи за неговиот основач Џулијан Асанж, за кои тврди дека се лажни и невистинити.

Во наводите се тврдело дека Асанж бил таен агент или офицер на некоја известувачка или безбедносна служба, односно дека работел за руската влада.

Ројтерс наведува дека не е јасно што точно ја предизвикало оваа препорака на Викиликс до медиумите, но агенцијата објавила дека меѓународната непрофитна организација контактирал со британски Гардијан поради објавувањето на ваквите лажни наводи за Асанж.

Ројтерс наведува дека Викиликс го контактирал главниот уредник на Гардијан, Пол Џонсон.

„Се шири клима на неточни наводи за Викиликс и Џулијан Асанж, вклучувајќи ги и намерните измислици во големите угледни медиуми“, се вели во мејлот на Викиликс, кој содржи 5000 зборови.

Во соопштението се додава дека новинарите и издавачите имаат одговорност да ги проверат фактите од прва раака и да не се шират лажни наводи од листата која Викиликс ја доставил до медиумите.

Од Викиликс велат дека на овој начин со 140 лажни наводи се свртува вниманието дека Асанж бил агент или офицер на некоја известувачка служба, односно дека работел за руската влада или дека бил близок до руската држава, Кремљ или претседателот Владимир Путин.

„Викиликс“ ги негира наводите за личниот живот на Асанж, како што се зацврстувањето на косата, дека е хакер и дека не ја одржува хигиената и слично.

 

Scroll to Top