Нова студија открива дека луѓето речиси ќе изумреле пред 800.000 години

Луѓето речиси изумреле како вид пред речиси милион години, кога целата човечка популација броела само околу 1300 единки. Ова е објавено во новата студија во списанието Science, а пренесе LiveScience.

Тие велат дека ова речиси истребување одиграло голема улога во еволуцијата на современите луѓе и нивните најблиски исчезнати роднини како неандерталците и мистериозните Денисовани.

„Денес на планетата живеат повеќе од 8 милијарди луѓе. Ние доминираме со пејзажот на Земјата, а нашите активности се одговорни за исчезнувањето на многу видови. Меѓутоа, ако истражувачите го погледнат светот пред 800.000 и 900.000 години, сликата би била многу поинаква.

Вангџи Ху и неговиот тим користеле ново развиен заеднички модел за да ја проценат големината на човечката популација преку повеќе од 3.000 геноми на денешните луѓе. Моделот забележа драстичен пад на популацијата на нашите предци од околу 100.000 на околу 1.000 поединци.

Тој пад на населението се случил истовремено со големите климатски промени и настани што следеле, се наведува во студијата. Претходните истражувања, пишува LiveScience, покажуваат дека современите луѓе се појавиле пред приближно 300.000 години во Африка.

Со малкуте фосили од таа ера, многу од работите за потеклото на луѓето пред појавата на хомо сапиенс остана нејасно. За да дознаат повеќе за периодот пред современите луѓе, научниците ги испитувале геномите на повеќе од 3150 денешни луѓе од 10 африкански земји и 40 земји надвор од Африка.

Тие развиле нова аналитичка алатка која ја проценува големината на групата на нашите предци гледајќи ја различноста на генетските секвенци на денешните луѓе. Добиените податоци укажуваат дека во периодот меѓу 813.000 и 930.000 години, човечката популација доживеала таканаречено тесно грло, односно нагло опаѓање на населението за цели 98,7 отсто.

„Нашите предци доживеаја драстичен пад на населението во текот на долг временски период и се соочија со висок ризик од истребување“, рече Вангџи Ху, истражувач од Медицинскиот факултет Icah на планината Синај во Њујорк и коавтор на студијата.

Научниците процениле дека пред 117.000 години, бројот на луѓе на планетата бил само околу 1.280.

„Проценетата големина на популацијата на нашите предци е мала и мора да ги довела речиси до истребување“, рече за LiveScience Крис Стрингер, палеоантрополог од Природонаучниот музеј во Лондон, кој не бил вклучен во истражувањето.

Научниците нагласија дека драстичното намалување на населението се случило со нагло ладење и појавата на глечерите, падот на температурата на океаните и можеби долгите суши во Африка и Евроазија. Сè уште не е познато како овие климатски промени влијаеле врз луѓето бидејќи има релативно малку фосили од тоа време, бидејќи и бројот на човечките предци бил мал.

Претходните истражувања сугерираат дека последниот заеднички предок на современите луѓе, неандерталците и Денисованците, живеел во периодот помеѓу 550.000 и 765.000 години, набргу по драстичниот пад на човечкиот број. Ова укажува дека скорото истребување на луѓето е поврзано со еволуцијата на последниот заеднички предок.

„Ако овој последен заеднички предок живеел во времето на тесното грло или набргу по него, падот на населението би можел да има улога во поделбата на луѓето во тоа време на современи луѓе, неандерталци и денисовани. На пример, можно е дека токму тоа е причината зошто луѓето се делат во мали групи, а потоа, со текот на времето, разликите меѓу тие групи станале толку големи што еволуирале три типа“, рече Стрингер.

Scroll to Top