Путин ги прогласи „Мекдоналд“ и КФЦ за странски агенти во Русија

By

Во државната Дума на Русија предложено е компанијата „Мекдоналд“, КФЦ и други синџири за брза храна да бидат прогласени за странски агенти.

dobivaj vesti na viber

Авторот на иницијативата е адвокатот Борис Чернихов.

Оваа измена веќе е испратена до шефот на Државната служба за заштита на потрошувачите (Rospotrebnadzor), Ани Попова, и до шефот на Државниот одел за комуникации, информациска технологија и масовни медиуми (Roskomnadzor), Александар Ахаров.

Според застапниците, рестораните и нивното агресивно огласување наметнуваат штетни гастрономски навики и други вредности на Русите истовремено намалувајќи го интересот за традиционалната руска кујна.

„Идеологијата за брза храна е борба против здравиот начин на живеење. Ние не ја јадеме нашата храна“, изјави Чернихов.

Тој потсети дека редовната употреба, на пример, на палминото масло, што се користи при подготовката на брза храна, резултира со распаѓање на внатрешните органи и прекумерна телесна тежина.

Пророкот побара да се зајакнат рестораните за брза храна и нивните промотивни информации да бидат обележани со натпис „производ на странски агенти“.

 

Ќе ви се допадне