Родените Белгијци СТАНАА МАЛЦИНСТВО во Брисел!

Се на се 44 проценти од жителите во овој град се родени во Белгија.

Во градот Брисел, помал дел од жителите се лица родени во Белгија, покажало истражувањето на бриселскиот Институт за статистика и анализа (BISA).

Во текот на изминатите 16 години, бројот на странци во Брисел постепено го надмина бројот на жители кои се родени во Белгија, објавено е на белгискиот портал „The Bulletin“.

Податоците се однесуваат на странците кои го задржале државјанството во земјите во кои се родени, но и на оние кои станале државјани на Белгија.

Според податоците на BISA за 2016 година, 65% од жителите во Брисел имаат белгиско државјанство, но се на се 44% од жителите во тој град се родени во Белгија.

Брисел е административно средиште на Европската унија и НАТО, и е најмногуброен град во Белгија. Во градот денеска живеат околу 180.000 луѓе, а во подрачјето на метрополата 1,8 милиони.