Школото ги исфрли невакцинираните деца од настава, откако се појавија мали сипаници кај вакцинираните деца

Околу една четвртина од учениците во основно школо во Калифорнија, остнале дома, во период од три недели, затоа што така им наредиле школските службеници, поради „малата“ појава на мали сипаници, кои започнале да се појавуваат во март.

dobivaj vesti na viber

Епидемијата на мали сипаници во школото Марипос, во местото Аугора Хилс, е единствениот пример во Калифорнија каде е пронајден првиот случај на мали сипаници, во школото Марипос во местото Аугора Хилс и е единствен пример во Калифорнијиа, каде е откриен првиот случај на мали сипаници во школото, со ученици кои биле целосно вакцинирани.

Даниел Степеноски, директорот од „Las Vírgenes Unified School District“ место кое е во рамките на Марипос школото, открил за „CBS Los Angeles“, дека тројца ученици биле заболени од мали сипаници.

„Дете од претшколска возраст, прво одделение и трето одделение. Првиот случај настанал на средината на март. Учениците биле вакцинирани, но сепак, заболеле и добиле мали сипаници“.

Според локалните весници „The Acorn“, Степеноски истакна дека „Тоа е интересно… првиот ученик од тие три случаи бил целосност вакциниран. „Тој беше вакциниран“.

Овој студент, како што известија, се заболел уште во март. Потоа откриле уште два случаи, школскиот оркуг спроведол акција, во која невакцинираните ученици биле ослободени од училиштето во период од три недели.

Поедини политики од школото се разликуваат од државните закони, а типично за школските службеници е да ги известат родителите, кои не ги вакцинирале своите деца, да не биде предоцна кога ќе дојде до исфрлање на болеста, затоа што истата не може да се спречи со вакцинирањето.

Околу 400 ученици присуствуваа во школото „Mariposa Global Education“. Околу деведесет од тие ученици, кои не биле вакцинирани против мали сипаници, на 1 мај им е наредено на родителите на тие ученици, да ги држат своите деца дома, наредните 21 ден.

„Со оглед на тоа дека постоеле три случаи на заболени од мали сипаници, со оглед на тоа дека станувало збор за три различни одделение, здравствениот одел, дал директива да се исклучат учениците кои не биле вакцинирани“, изјави Степеноски.

Стапката на вакцинирани во школото Марипос, пораснала на големо во последните неколку години. Во 2015 година, таа според извештаите била околу 40%, по промените во државниот закон, а тој број денеска стигнал и до 80% на вакцинирани деца.

Во 2016 година, државата Калифорнија го укинала личното и верското иземање од вакцинација, и во моментов, само медицинското иземање е дозволено од страна на овластените лекари. Тоа значи дека сите мораат да се вакцинираат.

Вакцината против малите сипаници, како што вели американскиот Центар за контрола и превенција на болестите (CDC) има 90% ефективност, доколку некое лице добие две дози.

 

Scroll to Top