(Видео) Мистерии за Бермудскиот триаголник кои никој не може да ги објасни

Бермудскиот триаголник е една од најголемите мистерии на модерното време. Познат и како ѓаволскиот триаголник, се наоѓа во северниот дел на Атлантскиот Океан, помеѓу Бермудите, Флорида и Порторико.

1. Најмалку илјадници животи се изгубени во Бермудскиот триаголник во последните сто години. Во просек, четири авиони и дваесет бродови секоја година исчезнуваат во областа, именувана по Винсент Гадис во една статија од 1964 година.

2. За исчезнувањето на авионите и бродовите одговорни се нападите на вонземски суштества или присуството на суштествата од изгубениот град Атлантида на дното на морето, како и гасот и метанот.

Сепак, многумина веруваат дека мистериозните исчезнувања се производ на вртлог создаден со мешање на топли и студени океански струи во областа.

3. Првиот човек кој напишал за Бермудскиот триаголник бил Кристофер Колумбо. Во својот дневник на 8 октомври 1492 година напишал дека бродскиот компас престанал да работи на тоа подрачје, а три дена подоцна забележал огнена топка на небото.

4. Бермудскиот триаголник зафаќа површина од 1.140 квадратни километри во северниот дел на Атлантскиот Океан помеѓу Бермудите, Флорида и Порторико. Сепак, неговите граници не се фиксни, па необични настани се случуваат и надвор од овие граници.

5. Внатре во Бермудскиот триаголник, односно на островот Андрос, американската влада го формираше подморскиот центар за тестирање и евалуација на Атлантикот, каде што американската морнарица ги тестира своите подморници, сонари и оружје.

Голем број теоретичари на заговор веруваат дека тоа е всушност поморската област 51.

6. Во Бермудскиот триаголник луѓето ја доживеаја таканаречената електронска магла. Пилотот Брус Гернон тврди дека изгубил 28 минути патувајќи низ областа. Авионот исчезнал од радарот и се појавил во Мајами околу половина час подоцна.

Едно од најпознатите исчезнувања на авиони во историјата на Бермудскиот триаголник се случило во 1945 година. Пет торпедо-бомбардери на американската армија Avenger со екипаж од 14 лица полетале од Форт Лодердејл, Флорида до островот Бимини.

Деведесет минути по полетувањето, операторите добиле сигнал дека компасот на авионот не работи. После тоа, целата комуникација е изгубена. Авионот никогаш не бил пронајден, а исчезнале и трите авиони кои тргнале во спасувачка мисија.

8. Познато е дека компасите го покажуваат магнетниот, а не вистинскиот географски север на Земјата. Но, Бермудскиот триаголник е едно од ретките места каде што ситуацијата е обратна, што создава конфузија за многу бродови и авиони во областа.

9. Една од најголемите трагедии во областа се случила во март 1918 година, кога исчезна 165 метри долгиот товарен брод USS Cyclops, кој превезувал 306 членови на екипажот и десет илјади тони манган.

Бродот потонал некаде помеѓу Барбадос и заливот Чесапик, а остатоците никогаш не биле пронајдени. Истата судбина ги снајде и два сестрински брода кои поминале сличен пат во 1941 година.

10. Бермудскиот триаголник не е единствен во необјаснетите исчезнувања на бродови и авиони. Во Тихиот Океан, во близина на брегот на Јапонија, се наоѓа Змејскиот триаголник познат и како Ѓаволско Море, во кој исчезнале околу 700 морнари во текот на две години во 1950-тите. Областа е прогласена за воена зона.

Scroll to Top