(Видео) Мртвото море исчезнува, а зад себе остава вонземски траги

Мртвото море исчезнува, а зад себе остава вонземски трагови, велат научниците. Итај Габриел, научник од Геолошкиот институт во Израел, вели дека илјадници кратери се формираат на секоја страна од Мртвото Море. Тие се опасни и се последица на пресушувањето на езерото.

dobivaj vesti na viber

Пресушувањето е резултат на скршнувањето на реката Јордан и зголемената експлоатација на минералите во 70-те години од минатиот век.

Спектакуларното солено езеро меѓу Израел и Јордан, изгубило една третина од својата површина од 1960 година, а водата што се повлекува, зад себе остава пејзаж во налик на Месечината.

Исто така може да се забележи бело копно од сол, издупчено со кратери. Во златното доба во туристичкото место Ајн Геди, пред шеесет години, посетителите можеле да пливаат во базени со загреана вода, а потоа да скокаат во Мртвото Море.

Денес тоа е минато, бидејќи брзо се формираат вдлабнатини кои достигнуваат длабочина од поголема од десетина метри, а во последните 20 години оваа слика ја има во сè поголем број.

Како што водата се повлекува, таа зад себе остава наслаги на подземна сол. Кога врне, свежата вода влегува во почвата и се топи со неа, а земјата се урива и формира кратери.

Денес Мртвото Море добива само 10 отсто вода во споредба со претходно, бидејќи Израел и Јордан имаат зголемени потреби за вода за пиење и за наводнување. Глобалното затоплување, исто така, придонесува за пресушување на Мртвото Море.

Гидон Бромберг, израелскиот директор на невладината организација Екопис, објаснува дека овие кратери се резултат на човековата негрижа кон природата.

„Нема да можеме да го вратиме Мртвото Море во претходната состојба, но сакаме нивото на водата барем да се стабилизира“, вели тој.

Неговата организација се залага за зголемување на бигорот на Средоземното Море за да се олесни Галилејското Море и реката Јордан што се влева во Мртвото Море. Во тој случај, реката би донела повеќе вода.

Ecopis, исто така, сака индустријата да го сноси својот дел од одговорноста со плаќање повисоки даноци. Јорданското Министерство за води смета дека треба да се бараат решенија на меѓународно ниво, а светот да се информира за проблемот со Мртвото Море.

Во јуни Јордан, една од земјите со најголем недостиг на вода, се откажа од изградбата на канал што ќе го поврзе Црвеното со Мртвото Море. Наместо тој канал, јорданските власти одлучија да изградат фабрика за бигор за да го зголемат снабдувањето со вода за пиење.

Дури и да беше изграден каналот, немаше да може сам да го спаси езерото, вели Еран Халфи, хидролог од научниот институт „Арава“.

„На Мртвото Море му недостигаат милијарда кубни метри вода годишно, а каналот може да донесе 200 милиони кубни метри“, објаснува тој.

Научниците веруваат дека повлекувањето на Мртвото Море е неизбежно во следните сто години и дека кратерите ќе продолжат да се шират.

После тоа, езерото би можело да си ја врати рамнотежата, бидејќи како што се намалува неговата површина, водата ќе станува посолена и ќе се забави испарувањето, објави порталот „Зимо“.

Scroll to Top