Астрономите предупредуваат: Ни се приближува комета која свети посилно од голем број ѕвезди на небото

Научниците открија нова комета во Сончевиот Систем наречена C/2023 A3. Објаснуваат дека како се приближува до Сонцето и Земјата, ќе свети посилно од големиот број ѕвезди на небото.

Најблиску до Сонцето ќе помина на 28 септември 2024 година. Кратко потоа, по неколку недели ќе се доближи и до Земјата. Најблиску ќе биде на 13 октомври. Ако не се распадне во близина на Сонцето, научниците објаснуваат дека може да постигне привиден сјај како најсветлите ѕвезди на небото.

Астрономите првпат ја забележаа на 9 јануари 2023 година од опсерваторијата Purple Mountain во Кина. Вторпат ја забележаа на 22 февруари 2023 година, од телескопот Asteroid Terrestrial-impact Last Alert System (ATLAS) во Јужна Африка.

Покрај тоа што е исклучително светла, кометата се движи и со голема брзина, од околу 290.664 километри на час. Моментално се наоѓа некаде помеѓу орбитите на Сатурн и Јупитер.

Кога ќе биде најблиску до Сонцето ќе има сјај со магнитуда од 0,7, велат астрономите. Магнитудата (m) на една ѕвезда, планета или друго небесно тело е мерка за нејзината светлина. Колку е поголема големината, толку е потемен објектот, односно толку е послаба светлината.

Кога ќе се приближи најблиску до Земјата, нејзината магнитуда би можела да достигне заслепувачки -0,2, што значи дека може да биде еден од најсветлите објекти на ноќното небо.

Ако ги додадеме ефектите на расејувањето на светлината, каде што прашината и мразот на кометата ја рефлектираат светлината на Сонцето, би можеле да бидеме сведоци на магнитуда од -5.

Освен, се разбира, ако Сонцето не ја распарчи со својата топлина (и магнитуда од -25). Полната Месечина има привидна магнитуда од –13, светлата Венера –5 и Јупитер –3.

Инаку кометата има различна светлина од ѕвезда или планета. Исто така, треба да се забележи дека сјајот на кометата е подифузен од оној на ѕвездата, бидејќи тоа е подвижен објект кој (потенцијално) има опашка наместо единствен извор на светлина. Во случај да остане недопрена за време на средбата со Сонцето, најдобро би било да се набљудува во деновите пред или по 13 октомври, пишува Science Alert.

 

 

Scroll to Top