Мистериозен радиосигнал оддалечен 9 милијарди светлосни години стигна на Земјата

Мистериозен радиосигнал оддалечен 9 милијарди светлосни години бил регистриран од метробрановиот радио-телескоп во Пуне, во Индија. Ова е првпат научниците да детектираат сигнал од толкава далечина.

Научниците објаснуваат дека не станува збор за некаков сигнал испратен од вознемјани, туку од галаксијата наречена SDSSJ0826+5630 позната и како галаксија што формира ѕвезди.

Сигналот бил емитиран кога галаксијата Млечен Пат била стара само 4,9 милијарди години. Во моментов, галаксијата се проценува дека е стара 13,8 милијарди години. Затоа биле потребни 9 милијарди години да стигне до Земјата, па научниците велат дека ова е начин да се погледне назад во времето.

Има и други радиосигнали откриени од поблиски галаксии, но ова е најдалечниот сигнал откриен досега. Бил откриен од телескопот во Индија кој е наместен на поле на кое се поставени 30 антени за садови со дијаметри од 45 метри. Сите гледаат кон небото.

Сигналот бил со бранова должина позната како линија од 21 сантиметар или линија на водород. Се емитувал од неутрални атоми на водород.

Радиосигналот од SDSSJ0826+5630 им овозможи на научниците да ја измерат масата и содржината на гас во галаксијата. Користејќи ги овие информации, научниците утврдуваат дека далечната галаксија може да има двојно поголема маса од ѕвезди што се видливи од Земјата.

Студијата за откривање на овој радиосигнал е објавена во јануари 2023 година.

Scroll to Top