Најчестите имиња за девојчиња во земјите од Европа во 2023 година, во Македонија е Јана

На страницата Amazing Maps беше споделена мапа на Европа, на која се прикажани најпопуларните женски имиња во различни земји.

Со оглед на тоа што мапите кои истакнуваат интересни податоци за земјите ширум светот стануваат сè попопуларни, едно од нив е претставено кои се најчестите имиња за девојчиња во земјите од Европа во 2023 година. Податоците за картата се преземени од веб-страницата Fatherly.

Едно од најчестите имиња претставени на картата е Софија. Ова име е најзастапено во Србија и Црна Гора, но и во Италија, Русија и Словачка.

Во Босна и Херцеговина, најчестото име беше Сара, а во Хрватска најпопуларно име за девојчиња беше Миа, а истото беше најпопуларно и во Швајцарија и Естонија. Во Словенија, во претходната година, девојчињата најчесто ги нарекувале Ема, во Македонија Јана, а во Албанија Амелија.

Во Португалија и Грција најчесто име за девојчиња било Марија, а во Шпанија Лусија. Во Турција тоа е Зејнеп, а во Велика Британија и Финска е Оливија.

Овие имиња беа меѓу најчестите ширум светот во 2022 година, според истражувањето на BabyCentre. Во тоа време, имињата Софија, Оливија, Амелија, Миа, Емили, Изабела, Хана, Ема, меѓу другите, беа наведени меѓу стоте најпопуларни.

Scroll to Top