Ослободете се од градинарските штетници со само една состојка од вашата кујна

Последното нешто што сакате да им го направите на вашите култури е да ги испрскате со токсични хемикалии.

Па кои се вашите опции? Иако постојат многу природни начини за одбивање на инсектите, се чини дека водата од ориз е најприфатлива и најкорисна опција, пишува „House Digest“.

За да подготвите ваков вид оризова вода, се што треба да направите е да го ставите вашиот органски ориз во сад со вода и да го оставите да кисне 30 до 45 минути.

Добро измешајте, процедете, ставете ја оризовата вода во шише со распрскувач и обилно нанесете ја на растенијата.

Оризовата вода е евтин и ефикасен начин да ги одвратите штетниците и истовремено да ги оплодите вашите растенија.

Без разлика дали ќе изберете да направите раствор од исплакнат ориз, варен раствор од ориз или ферментирана оризова вода, сите овие опции содржат корисни бактерии кои помагаат да се изгради структурата на почвата и да се отфрлат вообичаените градинарски штетници и болести.

Можете да користите неколку методи за нанесување на оризова вода на растенијата.

Една опција е да наполните шише со распрскувач и да ги испрскате зеленилото и почвата на вашите градинарски растенија. Ова е познато како росење, а вашите растенија можат да ги апсорбираат хранливите материи преку лисјата и почвата.

Ако имате затворени растенија што сакате да ги зајакнете, натопете го садот во малку оризова вода до еден час.

Друга опција која може да биде најефикасна за проблеми со градинарски штетници е наводнување на почвата, каде што го „поплавувате“ целиот простор со оризова вода, натопувајќи ги почвата и растенијата.

Без разлика кој метод на примена ќе го изберете, вашите растенија несомнено ќе имаат корист.

Scroll to Top