Супер трикови со алуминиумска фолија кои многу ќе ви помогнат во домашните работи

Алуминиумската фолија се користи за завиткување на храната, одржување на топлина, одржување на топлина на ѕидовите и генерално е одлично решение во многу ситуации во домаќинството. Сепак, не се користи доволно но може да се искористи за да ви го олесни секојдневието.

Перење облека

Листовите фолија виткајте ги во топчиња и ставете две до три во машина за перење. Тие ќе предизвикаат облеката да се врти повеќе, што ќе ги направи помеки. Истиот трик можете да го користите и во машината за сушење, а фолијата е одличен сојузник на алиштата бидејќи ги ослободува од статички електрицитет.

Чистење на садовите

Стуткајте топка од алуминиумска фолија и може да се користи за чистење саксии и садови наместо жица.

Алуминиумската фолија ги чисти и сребрените садови според следниот рецепт: Ставете ја фолијата на дното на сад, налејте вода и додадете една лажичка сол, а потоа ставете ги сребрените предмети внатре. Оставете десет минути и избришете ги со сува крпа.

Пеглање

За поефикасно пеглање, ставете фолија помеѓу навлаката и даската за пеглање – фолијата ќе ја рефлектира топлината, а пеглањето ќе биде пократко, а ќе заштедите енергија.

Ножици за острење

За да ги изострите ножиците, листот фолија треба да се свитка неколку пати за да стане рамно и едноставно да ја исечете фолијата со ножици, пишува 24сата.

Scroll to Top