Цела ваша куќа ќе мириса: дали знаевте дека можете да одгледувате кафе во вашиот стан?

Растението кафе е совршен избор за дневната соба, бидејќи има прекрасни, сјајни листови. Малку е веројатно дека всушност ќе добиете зрна и ќе имате корист од нив, но дефинитивно ќе го украсите просторот и ќе уживате во неговиот мирис.

Без оглед на тоа каков вид на растение имате, потребни се одредени услови. Најдобро расте на силна, но индиректна светлина (поставете ја до прозорец, но повлечете тенка завеса).

За саксијата изберете богата и добро исцедена мешавина од земја и ѓубриво. Користете компост за да го поттикнете да расте. Наводнувајте го редовно, така што почвата е секогаш влажна, но растението да не плива во вода. Најдобро е да го полевате еднаш неделно, а најдобро е тоа да го правите така што садот ќе го потопите во вода и ќе чекате растението да земе онолку течност колку што му треба. Саксијата ставете ја на хартија за да се исцеди вишокот вода, а потоа вратете ја на своето место.

Чувајте ја подалеку од отвори за вентилација или клима уреди, како и од силен провев. За растението да изгледа уредно, кастрете го секоја пролет. Користете остри ножици за да ги отстраните мртвите или оштетените гранки и сите ластари што никнуваат од главниот дел на растението. Обично потребни се 3 до 5 години за да почне да цвета кафето.

Scroll to Top