(Видео) По рамноземјашите има и такви кои тврдат дека Земјата изгледа како крофна

За формата на планетата се зборува уште од античко време. Оттогаш се води жестока дебата меѓу оние кои веруваат дека е рамна и тркалезна. Но, се чини дека дебатата сега е проширена и со оние кои веруваат дека има форма на крофна.

Оваа теорија се појави пред неколку години како дел од измама на веб страна за рамна земја, наречена „Друштво за рамна земја“. Во 2008 година почна да се шири теоријата дека Земјата би можела да има облик на тороид, место геоид. Иако целата работа почна на шега, сепак доби голем број поддржувачи.

Оттогаш интернетот е преплавен со видеа и објаснувања од луѓе кои ја бранат оваа теорија и кои ги објаснуваат своите аргументи, а истовремено и сомнежи дека планетата е тркалезна.

Еден од корисниците кој е член на веб-страната и кој ја брани оваа теорија, им објаснил на другите зошто досега никој не го забележал и не бил откриен центарот на крофната. Објаснил дека светлината се наведнува и ја следи кривината на крофната, правејќи ја дупката невидлива.

Бил прашан и за динамиката на денот и ноќта, затоа што со оддалечување од идејата за геоидната Земја, визијата за светлината и темнината целосно се менува. Варауг запалил факел до крофната, а потоа го запалил. Делот кој го осветлува како што врти крофната, е ден, а затемнетиот дел е ноќ.

Во врска со гравитацијата, рече дека таа дејствува исто како и кога е замислено дека Земјата е тркалезна.

„Замислете крофна од џем. Така што гравитацијата влече накај џемот“, рече Варауг.

На оваа негова теорија возвратија голем број астролози кои во повеќе наврати докажале дека планетата е навистина тркалезна. Некои од нив се шегуваат дека повеќе личи на мандарина отколку на топка, но се децидни и тврдат дека дефинитивно не изгледа како крофна.

Scroll to Top