Кафето е омилен пијалок во кој уживаат многумина ширум светот. Повеќето луѓе го започнуваат денот со него, и иако со децении се расправа за тоа дали е здрав или не, ако додадете неколку состојки во него, навистина може да ви помогне.
Освен што ќе ве разбуди, кафето може да го поттикне и метаболизмот, но само ако му се додадат два зачини.
Циметот е сестран зачин. Неговите ароматични ноти можат да го подобрат вкусот на кафето, а истражувањата покажаа дека е корисно за зголемување на чувствителноста на инсулин и за подобрување на нивото на шеќер и холестерол во крвта, кои се клучни за губење на тежината и целокупното здравје.
„Циметот може да ја подобри чувствителноста на инсулин, овозможувајќи му на телото подобро да го регулира нивото на шеќер во крвта. Ова за возврат може да ја намали веројатноста за складирање маснотии и да промовира гликоза за енергија. Дополнително, циметот има термогено дејство, што значи дека може да го зголеми вашиот метаболизам со зголемување на производството на топлина во телото по конзумирањето“, вели нутриционистката Лиза Ричардс.
Покрај циметот, добар додаток на кафето е и куркумата.
Куркумата содржи активно соединение наречено куркумин, кое е предмет на истражување за неговата потенцијална улога во зајакнувањето на метаболизмот.
Диететичарката Шери Бергер објаснува: „Куркумата содржи соединение куркумин, што е поврзано со подобрен обем на половината, индекс на телесна маса (БМИ) и телесна тежина“.
За подобра апсорпција на куркумин, клучно е да додадете прстофат црн пипер.
Според некои истражувања, додавањето црн пипер во куркумата може да ја зголеми апсорпцијата на куркумин за повеќе од 2.000 проценти, пишува „She Finds“.