Доктор што живеел 105 години дава совети за здрав и долговечен живот

Јапонскиот лекар Шигеаки Хинохара живеел 105 години, а бил активен сè до својата смрт. Тој ги има тајната и советите за здрав живот и долговечност.

Долговечноста не зависи од расата, полот или други карактеристики. Долговечноста е особина на слабите луѓе. Докторот рекол дека основата на неговата исхрана била мала количина зеленчук и ориз со парче риба, а двапати неделно 100 грама посно месо.

Лекарот верувал дека главната енергија човекот ја добива од забавата. Видете ги децата што забораваат на храната додека се забавуваат. Затоа не треба да правите строги правила на исхрана, туку само да живеете забавен живот.

Хинохара сакал да работи до својата смрт – одбил да се пензионира. Чувствувал дека изворот на неговата виталност е токму во работата што ја обожава. Тој се залагал да го сподели своето знаење со другите колку што е можно повеќе. Постојано држел предавања, чиј број надминувал 150 годишно, од кои секое траело околу еден и пол час, а ги одржувал само стоејќи.

За добра работа на мускулите, лекарот ги советувал своите пациенти постојано да одат по скали. 

Хинохора не бил поддржувач на операции. Тој верувал дека тие се прават само во случај на итност.

Главното правило во животот на Хинохора било да создаде голема цел. Таа цел треба да биде толку голема што да се стремите кон неа во текот на целиот живот.

Хинохора не бил поддржувач на материјалните работи верувајќи дека тие не се вредни затоа што сите умираме со празни раце.

Докторот сугерирал дека секогаш треба да бидете максимално подготвени за сите лоши вести, катастрофи, несреќи. Многумина мислеле дека е луд, дека не треба да се подготвува за вакви лоши настани во светот.

Лекарот тврдел дека е невозможно да се излечат луѓето само со помош на научни сознанија бидејќи многу болести се засноваат на психосоматски причини. За да им помогнете, треба да ги читате туѓите мисли.

Познатиот научник верувал дека долгиот живот е одлична можност да им се помогне на другите луѓе. Тој рекол дека до 60 години човек треба да работи за своето семејство, а потоа за доброто на целото општество. Тој исто така ја оживел својата идеја. По пензионирањето, тој продолжил да работи бесплатно 18 часа дневно, при што ги примал сите пациенти седум дена во неделата. Хинохара доживеал 105 години, лекувал пациенти сè до својата смрт, а неговиот дневник бил исполнет со планови шест месеци однапред, пишува „Еконет“.