Домашен леб со ананас и сланина

Состојки:
170 мл полномасно млеко, 75 ml растително масло, 1 и 1/2 лажички мед, 3 големи јајца, 2 и 1/2 лажички, прашок за пециво, 1 лажичка сол, 1/2 лажичка мелен пипер, 240 гр конзервиран ананас (исечен на коцки), 250 гр сланина (исечена на коцки), 290 гр брашно и прстофат сол.

Подготовка:
Загрејте ја рерната на 180 степени. Намачкајте ја тавата за леб со путер. Обложете го дното со лист хартија за печење. Во поголем сад изматете ги млекото, маслото, медот и јајцата. Додадете го прашокот за пециво, сол и бибер и добро измешајте ги состојките да се соединат. Во друг сад убаво измешајте ги брашното, ананасот и ситно сечканата сланина, а потоа сè соединете заедно. Откако ќе се соединат сите состојки, печете го лебот на 150 степени околу 30 минути.

Scroll to Top