Храна која штити од УВ зрачење

Исхраната богата со овошје и зеленчук во лето може да придонесе за заштита на кожата од сонце.

Британските научници неодамна во своето истражување докажаа дека луѓето чија исхрана се базира на овошје и зеленчук имаат поздрава и посветла кожа. Овој ефект им се припишува првенствено на каротеноидите, црвено-портокаловите пигменти, чиј најпознат извор се морковите, но и кајсиите, дињата, зелениот лиснат зеленчук, тиквите и праските.

Каротеноидите исто така играат важна улога во заштитата на кожата од фотооксидација предизвикана од ултравиолетовото зрачење од сонцето. Иако е добро да се јадат моркови сирови поради минералите со витамин I, готвењето ја зголемува апсорпцијата на каротеноидите во телото, како и додавањето масло, бидејќи каротеноидите се растворливи во масти.
Каротеноидите лутеин и зеаксантин од зелениот лиснат зеленчук, како спанаќот и блитвата, но и од пченката се особено важни за заштита на очите од сонце, истакнуваат експертите.

Поради високата концентрација на активни фитохемикалии глукозинолати, кои во организмот се метаболизираат во моќни антиканцерогени соединенија, нутриционистите препорачуваат и брокула, бриселско зелје, карфиол и зелка.

Глукозинолатите се исто така ефективни соединенија кога станува збор за кожата. Истражувањето покажа дека никулците од брокула можат да ја заштитат кожата од штетното УВ зрачење и со тоа да го намалат ризикот од рак на кожата, пишува Индекс.

Бобинките се исто така високо на листата на корисни намирници поради нивното поволно влијание врз здравјето на кожата. Содржат витамини Ц и А, како и минерали железо, калиум, влакна, фолна киселина и многу фитохемикалии кои делуваат како антиоксиданти.

Црвеното овошје, на пример, содржи елагична киселина, која го намалува разградувањето или распаѓањето на колагенот, што е примарен процес за време на стареењето на кожата.

Scroll to Top