Италијански рецепт за колач од јаболка и цимет

Состојки за италијански колач со јаболка: 250 гр брашно, 180 гр шеќер, 125 мл млеко, 100 гр путер, 5 гр прашок за пециво, 4 златни вкусни јаболка, 1 јајце, 1 жолчка од јајце, 1 лажичка цимет во прав, ½ лажичка екстракт од ванила, кора од лимон, прстофат сол.

Подготовка: Загрејте ја рерната на 200 Целзиусови степени. Намастете го и набрашнете го кружниот калап за колачот. Оставете го настрана. Во миксер измешајте путер и 150 грама шеќер. Мешајте додека не се соединат состојките. Додадете го јајцето, жолчката, млекоти, малку кора од лимон и екстракт од ванила и продолжете со мешањето. Додадете брашно со прашок за пециво и малку сол. Мешајте додека не добиете еднолична смеса. Во смесата притиснете парчиња од половина излупено јаболко. Префрлете ја смесата во подготвениот калап, а одозгора ставете ги останатите јаболка исечени на тенки парчиња. Над јаболката рамномерно посипете го остатокот од шеќерот и циметот во прав. Ставете го колачот во загреана рерна и печете го околу 40 до 45 минути. Користете чепкалка за заби за да проверите дали колачот е целосно испечен. Изладете пред сервирање. 

Scroll to Top