Кашлица и како да ја ублажите: фармацевт открива дали помага домашниот сируп од кромид

Кашлицата може да биде многу долготрајна. Во последните недели има се повеќе луѓе кои кашлаат со недели откако ќе настинат.
Како да се ублажи?

Фармацевтот Николина Скорупан, сподели корисни совети за видовите на кашлица, симптомите и методите на лекување.

Вирусни инфекции на респираторниот тракт често се причина за кашлица, но има и други фактори како срцева слабост или стомачни проблеми. Кашлицата може да се поврзе и со ГЕРБ синдром, кој предизвикува иритација во грлото.

„Тој домашен рецепт навистина може да помогне и има научна основа, имајќи предвид дека кромидот е богат со слуз, а слузот го покрива грлото, како и производите на база на бел слез, ајдучка трева и исландски лишаи. Од друга страна, медот се препорачува како прв избор, прва нефармаколошка мерка за ублажување на сува, иритирачка кашлица, од една страна затоа што оваа сладост го поттикнува лачењето на плунка, која го покрива грлото, а од друга страна има интересна претпоставка дека овој сладок вкус во мозокот предизвикува таква реакција што се произведуваат нашите ендогени опиоиди ендорфини кои го смируваат рефлексот на кашлицата“, изјавил фармацевтот на РТС.

Истражувањата покажаа дека децата или возрасните кои имаат проблем со сува иритирачка кашлица треба да земат половина до две лажички мед пред спиење, кашлицата може да се смири и дејството на медот трае и следниот ден.

Билни сирупи, чаеви од бел слез, ајдучка трева и исландски лишаи се исто така корисни.

Важно е да се напомене дека луѓето алергични на полен од трева треба да бидат внимателни со билните сирупи.

Николина Скорупан истакна дека секоја сува кашлица нема да премине во продуктивна кашлица.

Зборувајќи за пастилите за лишаи и дали се препорачуваат за болки во грлото или за кашлица, вели дека можат да бидат и за болки во грлото и за кашлица:

„Можат да ги покријат и двете работи, бидејќи кога кашламе, бидејќи грлото е иритирано, изгребано, болно, тогаш повеќе ќе ни помогнат оние препарати на база на бел слез, ајдучка трева, исландски лишаи, по можност пастили кои се задржуваат подолго во грлото“.

Scroll to Top