Копривата е диво растение, кое е распространето речиси во сите делови на светот, а најчесто се среќава на запуштени и обраснати терени. Препознатлива е по зелените листови во облик на срце покриени со мали светкави влакна. Сите нејзини делови се лековити: лисја, цветови, стебла, корени и семиња.
Денес, за жал, помладите генерации ја доживуваат копривата како плевел и се обидуваат да ја искоренат од градината или овоштарникот. Но, постарите имаат поинакво мислење за тоа. Во минатото била исклучително ценета и секојдневно се користела како храна, но и како лек.
Купка од коприва
Се користи за ублажување на заболувања како што се грчеви, замор, габи на стапалата и болести на крвниот систем. Во платнена кеса ставете околу 200 гр коприва. Потопете ја кесата во топла купка и оставете ја десетина минути. Поминете најмалку 20 минути во бањата. За посилен ефект по употребата на купката, не се туширајте. Применувајте ја секојдневно околу 4 месеци.
Сируп од коприва
Домашниот сируп од коприва е стар еликсир за јакнење на крвта, подобра функција на бубрезите, природен напиток кој помага при астма и алергии и проблеми со опаѓање на косата. Познат е и како пијалок кој лекува анемија.
Состојки:
- 200 гр врвови од коприва;
- 4 лимони;
- 2 литри вода;
- 1 кг мед
Подготовка: Во сад измешајте вода, добро измиени врвови од коприва и исечкан лимон. Оставете ја смесата да отстои 24 часа. Потоа додадете мед и ставете ја да се врие. Изладете, процедете, истурете ја смесата во тегли и оставете да се излади. Домашниот сируп има рок на траење од 6 месеци. При консумирање, разредете ја со вода.
Раствор од коприва
Тинктурата или растворот од коприва се користи за надворешна и внатрешна употреба. Природен лек за анемија и силен имунитет. Помага во борбата против инфекции на уринарниот тракт, вируси, грип и настинки. Ги ублажува алергиските реакции, особено на полен. Тој е сојузник на организмот во исфрлањето на вишокот течности и го поттикнува неговото чистење и обновување.
Кога се нанесува надворешно, неколку капки тинктура од коприва се втриваат во скалпот, со цел да се зајакне коренот и да се стимулира растот на косата.
Состојки:
- 20 гр сушен корен од коприва;
- 100 ml алкохол (70%)
Подготовка: Коренот од коприва прелијте го со алкохол, покријте го и оставете да отстои 14 дена (повремено протресете). Исцедете го и прелијте го во стаклени шишиња, а потоа чувајте го на ладно и темно место.
Примена: Земете 20-30 капки раствор, разреден со чаша вода, три пати на ден. (Доколку користите купен раствор, следете ја наведената доза).
Коприва – универзален лек низ историјата
Била употребувана уште во првиот век, кога се користела како лек за настинки и општа слабост, но и како моќно средство за детоксикација на организмот. Низ историјата, копривата се користела како одличен диуретик и лаксатив, но и како лек за отоци, нередовна менструација, крварење, пневмонија, астма, болести на слезината, гангренозни рани и многу други болести.
Во 17 век служел како противотров за убоди од отровни животни и лекување на камења и песок во бубрезите и уринарниот тракт, инфекции на кожата, болки во зглобовите и ишијас.
Во Русија, копривата традиционално се користи за лекување на болести на црниот дроб и жолчката, како и за циркулација на крвта. Во англиската и германската фитотерапија, таа е ценето средство за сузбивање на воспалението на уринарниот тракт и проблемите со простатата. Поради високата концентрација на железо во многу култури, долго време се користила за лекување на анемија и недостаток на енергија.
Копривата содржи влакна кои се многу слични на оние на конопот и ленот, поради што со векови зазема посебно место во текстилната индустрија. Во многу земји, домаќинките го користеле за чистење и миење на стакло, огледала и садови, така што ја триеле валканата површина со коприва, потоа ја плакнеле со вода и накрај ја бришеле со чиста крпа.
Ризница на хранливи материи
Во ова распространето тревно растение се кријат многу вредни хранливи материи. Богато е со витамини Ц, А, К, Б2. Содржи протеини, масти, јаглени хидрати, флавоноиди, танин, хлорофил, каротин, лецитин, фитостерол, ацетилхолин и пантотенска, мравја, оцетна и силициумска киселина. Коренот од коприва содржи големо количество железо, па затоа традиционално се користи во лечење на анемија како и против првут на косата, опаѓање на косата и за нејзино зајакнување.
Поради високата содржина на магнезиум, копривата е одлично средство за ублажување на болки и мускулни грчеви, менструални грчеви како и општа слабост, замор и исцрпеност.
Минералот силициум е од големо значење за здравјето на кожата, поради што копривата е незаменлив лек во фитотерапијата во борбата против акни, егзема, херпес, лишаи и габи. Благодарение на витаминот К, помага да се запре крварењето и затоа се препорачува за регулирање на обилната менструација како и за запирање на крвавењето од носот.
Копривата е одлична помош во лекувањето на хронично воспаление на уринарниот тракт бидејќи содржи танини, супстанции кои го потиснуваат развојот на бактерии. Лецитинот присутен во копривата ги ублажува болните зглобови, го забрзува варењето и ја храни и зајакнува косата. Ја подобрува меморијата и помага при чувствителност на временските промени.
Природен лек за анемија
Ова едноставно растение со векови е познат народен лек за анемија и нејзино спречување. Богатството со железо, најважниот елемент во човечкото тело, кое телото не го произведува, е причината поради која копривата била незаменлива состојка во секоја домашна аптека.
И денес се користи како природен лек за подобрување на крвта и подобра циркулација. Богата е и со витамин Ц, кој природно ја поттикнува подобрата апсорпција на железото, така што неговата употреба не ги предизвикува вообичаените несакани ефекти од земање дополнителна терапија со железо, како што се гадење, дијареа и стомачни болки. Копривата е и природен извор на енергија и виталност.
Берба и складирање
Ова растение е многу скромно, што се однесува до одгледувањето, и подеднакво успева на речиси сите видови почви. Како и сите други диви растенија, се бере во чиста природа, што подалеку од улица и загадени зони. Младите листови од коприва се највкусни за консумирање и се најдобриот лек.
Идеално време за берба на листовите од коприва е напролет (март до мај), пред цветањето, а може да се бере и наесен пред формирањето на семето. При бербата, задолжително заштитите ги рацете со ракавици бидејќи мравјата киселина и хистаминот кои ја содржат, мождат да ја иритираат кожата и да предизвикаат чешање, болка, црвенило и оток.
Многу млади листови се берат од врвот (10-15 cm од врвот), кои термички се обработуваат за итна потрошувачка или се сушат за подоцнежна употреба. Многумина ги замрзнуваат по кратко бланширање и ги користат во текот на зимата како замена за спанаќ или блитва. Доколку сакате да ги исушите и да ги користите во текот на целата година, листовите од коприва исушете ги под сенка, на воздушно место. Потоа се чувајте ги во хартиени или платнени кутии или кеси.
Коренот се вади во пролет и есен. Откако добро ќе се исчисти од земјата со четка, се суши исто како и лисјата, под сенка, на воздушно место.