Ладна салата со тиквици

Состојки:
2 тиквички со средна големина, 5 чешниња лук, сол, бибер, оцет, масло, прстофат копар

Подготовка:

Тиквичките излупете ги и исечете ги на коцки, а потоа посолете ги и оставете ги да се исцедат неколку минути, па исцедете ги.

Во тавче на умерена температура загрејте неколку капки масло, а потоа додадете ги сечканите тиквички. Покријте и оставете ги тиквичките да се динстаат. Мешајте повремено.

Тиквичките треба да омекнат, а не да се распаѓаат. Откако ќе омекнат, повторно процедете ги од водата што ја пуштија при динстањето.

Лукот ситно исечкајте го и истурете го во тиквичките, додадете половина лажичка масло и малку оцет. Сол, бибер, додадете прстофат копар, па сè добро измешајте.

Оставете ја салатата од тиквички да се излади на собна температура, па ставете ја во фрижидер. Послужете ладно.

Scroll to Top