Високиот холестерол може да доведе до срцеви заболувања или мозочен удар доколку не се држи под контрола. Една студија, објавена во списанието Nutrition Reviews во 2020 година, покажа дека јадењето три вида овошје и зеленчук дневно може да помогне во намалувањето на лошиот холестерол.
Важно е секојдневно да консумирате зеленчук и овошје. Нутриционистката Тања Мехра ги откри најдобрите видови на зеленчук што треба да ги консумирате неделно за да влијаете на нивото на холестерол.
Какви видови на зеленчук препорачува нутриционистот?
На листата на зеленчук што треба да се јаде неколку пати неделно, нутриционистот ги издвоил спанаќот, кељот, брокулата, морковот, слаткиот компир и зелката. Покрај храната, таа сподели и неколку начини на кои храната може да се користи за нутритивни цели.
„Спанаќот е популарна храна што ја сакаат и возрасните и децата, а богат е со лутеин и други каротеноиди кои помагаат во намалување на нивото на холестерол. Можете да го додадете во салати, смути или дури и како прилог“, истакнува Мехра.
Како уште една добра храна го издвоила кељот. Нутриционистот вели: „Калето содржи влакна и антиоксиданси кои можат да помогнат во намалувањето на лошиот (ЛДЛ) холестерол. Користете го во салати, супи или правете здрав чипс од кељ“.
Брокулата е уште една омилена храна во која уживаат многу луѓе. Богат е со антиоксиданси и содржи растворливи влакна кои имаат одлично влијание врз здравјето на дигестивниот систем“, тврди таа. Тој додава дека брокулата може да се вари на пареа, да се пржи во тава или на кој било начин што сакате. Секогаш ќе биде здрав додаток во исхраната, пренесува Health Shots.
“Морковите се богати со растворливи влакна, особено пектин, кој може да помогне во намалувањето на холестеролот. Јадете ги сирови како закуски, додајте ги во салати или варете ги во супи и чорби за да останете здрави”, советува нутриционистот.
Слаткиот компир е поздрава и послатка алтернатива на компирот и станува се попопуларен. Оваа храна е „богата со влакна и антиоксиданси кои можат да помогнат во управувањето со нивото на холестерол“, вели таа. Слаткиот компир можете да го консумирате на различни начини, да направите пире или да го користите како основа за чорби и супи.
Како последен прехранбен производ Мехра ја издвои зелката. Зелката е „зеленчук кој содржи многу влакна и антиоксиданси и има антиинфламаторни својства. Можете да ја додадете во салати или некои други комбинации, иако најпопуларната е во салатата“, заклучува нутриционистот.