Неколку чашки алкохол дневно го намалува ризикот од деменција

Две чаши алкохолен пијалак дневно помагаат да се намали ризикот од деменција за повеќе од една третина, покажа едно истражување.

Откако ги анализирале навиките за пиење на речиси 25.000 луѓе постари од 60 години, експертите откриле дека луѓето кои не пијат се изложени на најголем ризик да развијат болест со губење на мозокот.

За споредба, луѓето кои пиеле една до две пијалаци дневно имале 38 отсто помал ризик.

Научниците тврдат дека алкохолот може да го заштити срцето, што, пак, помага да се намали ризикот од деменција. Друга теорија е дека го намалува создавањето токсични протеини поврзани со Алцхајмерова болест.

„Пиењето до пет единици дневно е поврзано со помал ризик од деменција во споредба со доживотната апстиненција“, рече д-р Луиз Мевтон.

„Резултатите покажаа дека луѓето кои никогаш не пиеле алкохол имаат поголема веројатност да развијат деменција од оние кои користеле. Овие резултати се во согласност со претходните истражувања на оваа тема, кои исто така покажуваат дека прекумерното консумирање алкохол, како и не пиењето, се поврзани со поголем ризик од деменција“, заклучи д-р Сара Имасио.		
		
			
Scroll to Top