Нутриционистите: Ако имате над 40 години и сакате да ослабете – јадете ги овие три намирници

Јаглехидратите често добиваат лоша критика кога станува збор за губење на тежината, но не сите јаглехидрати се исти. Секако, рафинираните и едноставни јаглехидрати како што се белиот леб, слатките грицки и преработената храна треба да се избегнуваат бидејќи можат да предизвикаат скокови на шеќерот во крвта и да доведат до прејадување.

Сепак, постојат многу други здрави јаглехидрати кои лекарите и нутриционистите ги препорачуваат бидејќи можат да придонесат за губење на тежината.

Јаглехидратите се примарен извор на енергија за телото, а кога станува збор за слабеење, клучно е да се фокусирате на квалитетот и видот на јаглехидратите што ги консумирате. Според нутриционистите, жените на возраст над 40 години ќе имаат голема корист од здравите, сложени јаглехидрати бидејќи обезбедуваат трајна енергија и чувство на ситост, што ја намалува желбата за храна и прејадување, пишува Index.hr.

Преработените и рафинирани јаглехидрати може да доведат до зголемување на телесната тежина и други здравствени проблеми, додека сложените јаглехидрати од цела, непреработена храна можат да помогнат во губење на тежината и да придонесат за поздрава исхрана во целина. Еве три намирници кои нутриционистите им ги препорачуваат на жените над 40 години на пат да ослабат.

1. Влакнест зеленчук
Влакнестиот зеленчук, како што се брокулата, спанаќот и кељот, играат витална улога во стимулирање на побрз метаболизам. Тој е богат со диетални влакна, бара повеќе енергија за варење, а високата содржина на влакна исто така промовира ситост и го намалува вкупниот внес на калории.

„Јаглехидратите богати со растителни влакна, како што се интегралните житарки и зеленчукот, ја зголемуваат стапката на метаболизмот на телото со тоа што бараат повеќе енергија за да се разградат за време на варењето. Јаглехидратите богати со влакна придонесуваат за здравјето на цревата со поттикнување на растот на корисни бактерии, што е поврзано со подобрен метаболизам“, објасни нутриционистот Крутика Нанавати за SheFinds.

Некои други примери на фиброзен зеленчук вклучуваат артичока, целер, моркови и црвена зелка.

2. Киноа
Киноата се издвојува како фантастичен избор на здрави јаглехидрати. Диететичарката Алиса Пачеко забележува дека ова цело зрно е добар извор на влакна и протеини за оптимална контрола на шеќерот во крвта.

Но, покрај влакната, киноата е одличен извор на протеини бидејќи ги содржи сите девет есенцијални амино киселини. Протеинот е познат по својата улога во промовирање на ситост и зачувување на мускулната маса за време на губење на тежината. Разновидноста ја прави фантастичен избор за јадење во текот на денот, вклучително и како хранлив појадок.

3. Јогурт
Јогуртот е одличен извор на јаглехидрати, а може да обезбеди и други хранливи материи како што се протеини, калциум и корисни бактерии, што го прави хранлив додаток на урамнотежена исхрана.

„Јадењето повеќе храна богата со пробиотици може да помогне да се намали воспалението во телото. Пробиотиците се живи микроорганизми кои се корисни за здравјето, особено за здравјето на цревата. Цревниот микробиом игра клучна улога во регулирањето на воспалението низ телото“, објаснува диететичарот Триста Бест.

Здравјето на цревата е клучно за целокупното здравје и благосостојба. „Кога цревниот микробиом е неурамнотежен, тоа може да доведе до хронично воспаление, кое е поврзано со широк спектар на здравствени проблеми, вклучувајќи автоимуни болести, срцеви заболувања и одредени видови на рак. Храната богата со пробиотици, како што е јогуртот, содржи живи корисни бактерии кои можат да помогнат да се врати рамнотежата во цревниот микробиом“, додава Бест.

Најдобро е да изберете обичен грчки јогурт со малку маснотии и да избегнувате зашеќерени опции кои се рекламираат како „здрави“ и кои содржат многу адитиви и конзерванси.

Scroll to Top