Оригинален рецепт за италијанска фокача

Италијанската фокача може да се сервира со мезе, а идеална е за правење сендвичи. Освен основниот рецепт, Италијанците понекогаш додаваат лук и рузмарин, или шери домати.

Потребни состојки:

500 грама бело брашно
1 лажица сол
1 торба суви квасец или половина коцки свеж квасец
1 лажица сол
2 лажици маслиново масло
400 мл млака вода.
Оригано

Начин на подготовка:

Додадете 1 лажиче шеќер и половина коцка од квасец во просеаното брашно. Додадете вода и замесете го тестото. Додадете сол, а потоа преместете го тестото, а потоа направете сè со масло. Оставете го тестото да надојде околу 20 минути. Поместете го и префрлете го во тепсија, додадете уште малку масло, сол и оригано. Оставете да надојдете, а потоа печете во загреана рерна додека не се создаде златна кора.

Scroll to Top