Оваа вкусна и здрава житарка помага во намалувањето на холестеролот

Високиот холестерол е еден од главните фактори на ризик за развој на срцеви заболувања.

Иако лековите можат да помогнат во намалувањето, поздрава и долгорочна опција е секако прилагодување на вашата исхрана. Одредени намирници, особено оние богати со растителни влакна, се покажаа како многу корисни за одржување на здравјето на срцето и крвните садови.

Една таква храна е јачменот – житарка која често се занемарува во секојдневната исхрана, но има многу корисни својства.

Јачменот содржи бета глукан, вид растворливи влакна кои формираат структура слична на гел кога се во контакт со вода.

Покрај тоа, јачменот има позитивен ефект врз цревната микрофлора, ги намалува воспалителните процеси во телото и придонесува за подобар метаболизам – сите тие се важни фактори за здравјето на срцето.

Дополнителна предност на јачменот е неговата прифатлива цена и широкиот спектар на апликации. Може да се користи во супи, чорби, салати, па дури и во утринска каша.

Еден вкусен начин да го вклучите јачменот во вашата исхрана е да направите кремаста супа од јачмен и печурки. Оваа комбинација не е само хранлива и вкусна, туку е и погодна за оние кои сакаат да се грижат за своето здравје без да се откажат од добар оброк.

Scroll to Top