Рецепт за ајвар на романски начин

Состојки: 4 средни модри патлиџани (околу 2 кг), 8 средни црвени пиперки (1 кг), 2 средни главици кромид, 500 мл сос од домати, 220 мл масло, 2 лажички сол, 1/2 лажичка зрна бибер, 1 лажица шеќер, 3 ловорови листови.

Подготовка: Завиткајте ја решетката од рерната со алуминиумска фолија. Загрејте ја рерната на 220 степени Целзиусови. Направете неколку дупки во модрите патлиџани и пиперките за да дозволите пареата да излезе за време на печењето. Печете ги на обложената решетка на средината на рерната 20 минути додека не поцрнат пиперките, па превртете ги и вратете ги во рерна уште 20 минути. Извадете ги пиперките од рерна и ставете ги на чинија. Превртете ги модрите патлиџани и печете ги уште 25-30 минути. Извадете ги модрите патлиџани од рерна и оставете ги на страна да се изладат. Кога малку ќе се изладат, исчистете ги пиперките од семките и лушпите. Изгмечете ги во блендер додека не добиете груба паста.

Тоа е традиционалниот романски метод на сецкање, но можете и да ги изблендирате. Внимателно пресечете го модриот патлиџан на половина. Извадете го месото од модриот патлиџан со процесор за храна или лажица и фрлете ги лушпите. Како и со пиперките, сомелете ги додека не добиете крупна паста. Колку помазно, толку подобро. Во голема и длабока тава загрејте малку масло. Додадете го сечканиот кромид и пржете околу 3-5 минути додека не стане проѕирен и мек. Додадете ги сечканите модар патлиџан и бибер, сосот од домати, маслото, солта, биберот, ловоровиот лист и шеќерот. Добро измешајте додека сè целосно не се соедини. Оставете да зоврие, а потоа намалете ја топлината и варете 90 минути со повремено мешање. Редовно проверувајте ја смесата да не се залепи за тавата. Гответе непокриено за да има повеќе вкус, но додадете неколку лажици вода по потреба. На крајот од готвењето извадете го ловоровиот лист. Доколку е потребно, додајте дополнителен зачин и оставете го да се готви уште 5 – 10 минути. Доколку е потребно, стерилизирајте ги чистите тегли и подгответе го сосот.

Scroll to Top