Рецепт за брза и едноставна непечена сараевска торта

Состојки: 1 пакување розен кори, 1,5 л млеко, 5 јајца, 800 гр шеќер, 12 лажици брашно, 350 гр чоколадо за готвење, 500 гр мелени ореви, 4 кесички ванилин шеќер, 1 рендана кора од лимон.

За глазурата: 100 гр чоколадо за готвење, 1/2 чаша млеко, 1/2 чаша шеќер, 1/2 маргарин.

Подготовка: Белките се матат со 800 гр шеќер да се стопи шеќерот, а кога ќе згусне се додава жолчката и се мати уште малку. Во посебен сад измешајте 12 лажици брашно со малку млеко, а остатокот од млекото ставете го да зоврие. Во изматените јајца истурете го просеаното брашно, убаво измешајте да се соедини. Кога млекото ќе зоврие тргнете го од оган и со жица за матење измешајте ја смесата со јајцата и брашното, убаво измешајте и вратете го на тивок оган, па со постојано мешање сварете го густиот крем. Во врелиот крем додадете 300 гр чоколадо за готвење и мешајте додека убаво да се растопи. Оставете целосно да се излади, повремено мешајќи. Во изладениот крем додадете 500 гр мелени ореви, 4 ванилин шеќер и ренданата кора од еден лимон, корите се филуваат тенко, па се редат една врз друга, нежно притискајќи ги. Прелијте ја со глазурата која треба да се стопи на пареа.

Scroll to Top