Рецепт за еквадорска густа супа против мамурлак

Енцеболадо е национално јадење, но и лек за мамурлак во Еквадор кој моментално го подигнува расположението. Густата супа од риба и кромид содржи и домати, коријандер и корен од маниока, кој содржи големи количини скроб. Наместо маниока можете да користите компири.

Еквадорската супа е типично рибарско јадење што се јаде низ целата земја. Се подготвува дома, во мали ресторани и добро почитувани ресторани. Некои од додатоците кои добро се вклопуваат со енцеболад вклучуваат пченка, чипс од банана, лимета, сенф или авокадо.

Состојки за енцеболадо: 900 гр свежа туна, 450 гр компири, 2 лажици масло, 2 домати, 1 мал кромид ,1 лажичка чили, 2 лажички ким, околу 1,5 l вода, 5 гранчиња коријандер.

За да служите: кисел кромид, авокадо, тркалца лимета.

Подготовка на енцеболад: Загрејте го маслото во тенџере на средна топлина и пропржете го сечканиот кромид и домат, чили во прав, ким и сол. Додадете вода и коријандер и оставете да зоврие. Додадете ја исчистената риба и варете додека туната целосно не се свари, околу 15 минути. Отстранете ја туната и исечете ја на помали парчиња.
Загрејте ја супата и додадете компири исечкани на коцки и варете додека не се свари. Вратете ја туната во супата, вкусете и посолете по потреба. По потреба загрејте ја супата и по желба послужете со кисел кромид, авокадо и лимета.

Scroll to Top