Рецепт за грчки полнети тиквици

Состојки:

– 6 мали тиквички (долги околу 12-15 см)

– 1 шолја ориз

– 1 голем црвен кромид, ситно сецкан

– 2 чешниња лук, ситно сецкани

– 2 домати, ситно сецкани

– 1/2 чаша маслиново масло

– 1/4 чаша свежо сечкан магдонос

– 1/4 чаша свежо сечкано нане

– сол и бибер по вкус

– 1 шолја супа од зеленчук или пилешко

Подготовка:

Загрејте ја рерната на 180 степени Целзиусови.

Исечете ги врвовите на тиквичките и внимателно издлабете ги со лажица за да се направи простор за филот.

Во тава загрејте го маслиновото масло и пропржете го црвениот кромид и лукот додека не станат проѕирни.

Додадете го оризот и доматите и динстајте уште неколку минути. Зачинете со сол, бибер, магдонос и нане.

Наполнете ги тиквичките со подготвениот фил и ставете ги во огноотпорен сад.

Прелијте ја супата врз полнетите тиквички и покријте го садот со алуминиумска фолија.

Печете во загреана рерна околу 45 минути, а потоа откријте ја фолијата и печете уште 15 минути додека тиквичките не омекнат и поруменат.

Послужете грчки полнети тиквички (гемиста) како главно јадење или прилог со грчки јогурт.

Scroll to Top